Un avió de l'aerolínia xilena Latam ha patit un accident aquest divendres en l'aeroport internacional Jorge Chávez de Lima (Perú). El sinistre s'ha produït després que un camió de bombers xoqués contra l'aeronau quan aquesta estava a punt d'enlairar-se. Tot i la tragèdia majúscula que s'hauria pogut produir, s'ha de lamentar només la mort de dos persones, que són els dos agents d'emergències que anaven al vehicle. Tanmateix, les més de cent persones que hi havia a l'interior de l'avió han passat un mal tràngol després que s'incendiés l'ala dreta de la nau, però no hi ha persones ferides entre els passatgers.

 

Impactant col·lisió i més de 200 vols suspesos

Aquest divendres a la tarda, el vol 2213 de Latam estava a pocs minuts d'enlairar-se cap a la ciutat de Juliaca, al sud de Perú, amb uns cent passatgers a bord. Però, pel que sembla, un camió de bombers no va adonar-se de les maniobres de l'aeronau i va creuar la pista de forma imprevista per raons que encara es desconeixen. Això va provocar una impactant col·lisió que va fer perdre la vida als dos bombers i va ferir greument un tercer, a més de fer que l'ala dreta de l'avió cremés. Immediatament es va activar un operatiu per atendre l'emergència i van aconseguir controlar el foc de la nau i evacuar tots els passatgers i tripulants sense ferides greus.

Arran de l'accident en la pista d'aterratge, l'empresa concessionària Lima Airport Partners (LAP) va anunciar el tancament d'operacions en aquesta terminal fins al dissabte a les 13.00 hores, hora local, per poder retirar de la pista la nau sinistrada i el camió de bombers, netejar el lloc i procedir a la investigació de l'accident. Això va provocar que es cancel·lessin més de 200 vols durant tot el dia. De fet, el director executiu de Latam Airlines al Perú, Manuel Van Oordt, va explicar en roda de premsa que en les hores posteriors a l'accident hi havia 60 vols que tenien com a destí Lima, però que van ser desviats a "diferents parts del Perú i del món".

Investigació de l'accident

Molts dels vols van ser derivats a l'aeroport de Pisco, el més proper a Lima. No obstant això, els inspectors migratoris van haver de traslladar-se des de les pistes de Jorge Chávez fins a Pisco, pel fet que aquesta infraestructura no opera tantes connexions internacionals com la capital. Per això, els viatgers d'altres companyies desviades van haver d'esperar a les corresponents autoritats de fronteres. Degut a l'accident, el Ministeri Públic de Perú va obrir una investigació preliminar per determinar les causes d'aquest. La Fiscalia del país, a més, busca aclarir els fets que podrien comportar delictes d'homicidi i lesions culposes, respectivament.