Tenia 26 anys i era colombià. Va morir apunyalat, tal com va avançar ahir ElCaso.cat, per una ganivetada, una de sola, al coll, que li va seccionar la caròtida. Va intentar aturar un furt, un robatori a la seva germana. El suposat lladre es va veure envoltat i per fugir va treure una arma blanca i va atacar el jove, ferint-lo al coll. Els esforços dels seus amics i familiars i també dels primers agents de la Guàrdia Urbana que van intentar estabilitzar-lo, van ser inútils. El jove va quedar, entre un basalt de sang, sense vida i amb els amics i familiars al seu voltant. Durant una llarga estona tres agents de la Guàrdia Urbana van fer l'impossible per reanimar-lo, mentre els altres dos agents de la furgoneta de cinc estaven donant seguretat a la zona, molt concorreguda en aquella hora, al voltant de les quatre, a la platja de la Barceloneta, que acollia la revetlla de Sant Joan, que va quedar tacada de sang.

Detingut a pocs metres

A pocs metres, al carrer de la Mestrança, altres agents de la comissaria de Ciutat Vella de la policia de Barcelona va detenir el suposat agressor, un jove magrebí, de 37 anys, amb tres antecedents per furts. Després de ser detingut, i de veure que anava ple de sang, serà clau la investigació que ara han assumit els agents especialitzats en homicidis de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels Mossos d'Esquadra  per poder confirmar davant del jutjat de guàrdia que va ser ell qui va ferir i matar el jove al passeig de Joan de Borbó, instants abans de ser detingut. Els investigadors, ara mateix, no en tenen cap dubte. 

Es tracta, segons ha pogut saber ElCaso.cat, d'un home estranger, que tenia tres antecedents per furts. Els agents que el van detenir el tenien vist, però mai s'havia mostrat violent durant els seus robatoris, que molts cops feia al descuit. La investigació caldrà veure si permet aclarir què va passar i com és que va reaccionar d'aquesta manera. Sigui com sigui, l'home portava una arma blanca a sobre i, quan es va veure acorralat, per intentar escapar, va fer-la servir. De moment, a l'espera de ser entregat en les hores vinents al jutjat de guàrdia, que en decidirà si ingressa a la presó, està acusat d'homicidi, a l'espera que les diligències que s'estan fent, i també l'autòpsia del jove colombià, permetin aclarir els fets.

Cultura de la navalla i 4.000 armes blanques

El tinent d'alcalde de Prevenció i Seguretat de Barcelona, el socialista Albert Batlle, ha defensat que el dispositiu per a la revetlla de Sant Joan a la capital de Catalunya estava "absolutament dimensionat" i ha tornat a avisar del perill de la presència d'armes blanques en festes i trobades multitudinàries. Fa mesos que Batlle alerta de la "cultura de la navalla", que va explicar per posar en relleu que alguns grups de persones surten al carrer amb armes blanques i que això fa que enfrontaments ara puguin escalar ràpidament amb ferits greus o, com en el cas de la Barceloneta d'aquesta revetlla, amb una persona morta. Per la seva banda, el director general de la Policia, Pere Ferrer, ha recordat que s'ha incrementat el patrullatge nocturn amb equips de la Brimo i també que s'han fet 34.000 hores de patrullatge dirigit a la detecció d'armes blanques a la via pública, amb la confiscació, des del gener, de gairebé 4.000 armes blanques a la via pública. Els darrers dies s'han conegut set homicidis a Catalunya, tres amb arma blanca.