Les fortes tempestes també fuetegen els Estats Units, concretament a la capital, Washington, on un llamp que va caure molt a prop de la Casa Blanca ha segat aquest dijous passat la vida de tres persones: James Mueller, de 76 anys, la seva dona de 75, i un home de 29 anys. Els tres passejaven per la zona de Lafayette Square, la famosa plaça poblada d'arbres que envolta la residència del president dels EUA, quan van observar que s'apropava una forta tempesta. Va ser aleshores quan van decidir refugiar-se sota un arbre. Desafortunadament, un llamp els va impactar, robant-los la seva vida.

Les víctimes van ser traslladades en estat molt greu

Membres del servei secret van atendre en un primer moment a les víctimes. Els serveis d'emergència que van arribar poc després es van desplegar a la zona i les víctimes van ser traslladades amb vida, però en estat molt crític, a l'hospital, on han acabat morint. Els serveis de protecció civil van llançar avisos durant bona part de la tarda pel risc d'inundacions, vents i de tempesta elèctrica després d'un dia molt calorós a la capital. En una tempesta d'aquest tipus, els llamps cauen amb força. El que va impactar en les víctimes va caure poc abans de les 19.00 hores (local).

La portaveu de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre, ha emès un comunicat després de conèixer-se les morts: "Ens entristeix la tràgica pèrdua de vides després de la caiguda d'un llamp a Lafayette Park. Els nostres cors estan amb les famílies que han perdut els seus éssers estimats i resem pels que encara lluiten per les seves vides", assenyalava.

Vídeo de l'impacte del llamp a prop de la Casa Blanca I Imatges Twitter @LindsayAWatts

La mort per llamp, poc habitual

Els quatre individus van tenir la mala idea de refugiar-se sota un arbre, ja que els arbres "no són llocs segurs per a qualsevol que busqui refugi davant d'una tempesta elèctrica", va assenyalar Vito Maggiolo, portaveu del Departament de Bombers. Segons les dades del Servei de Meteorologia dels Estats Units, els llamps han matat a una mitjana de 23 persones per any a tot el país en l'última dècada. El juliol i l'agost són els mesos amb més morts per descàrregues elèctriques per llamps. Des de començament d'any fins dimarts passat, s'han comptabilitzat nou morts.

Les probabilitats de ser enxampat per un llamp són molt baixes, d'una entre un milió, segons el Centre per al Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units. De fet, el 90% de les víctimes sobreviu. Florida, Texas, Colorado, Carolina del Nord, Alabama, Arizona, Geòrgia, Missouri, Nova Jersey i Pennsilvània són els Estats amb més morts i ferits per llamps. Florida és considerada la capital dels llamps del país, amb més de 2.000 ferits en els últims 50 anys. Des de 2006, a més del Districte de Colúmbia, només cinc Estats (Alaska, Delaware, Hawaii, New Hampshire i Washington) no han registrat cap mort.

Què hem de fer en cas de tempesta elèctrica?

Si una tempesta elèctrica t'agafa per sorpresa al carrer, el primer que has de fer és buscar un lloc tancat on protegir-te com, per exemple, un portal o un cotxe amb el motor apagat. És molt important que mai corris moll en espais oberts o posar-te sota d'un arbre. En el cas que no trobis res a mà per protegir-te, el millor és abaixar-te, però només tenint contacte amb el terra a través del calçat. També has de saber que és millor treure't tots els objectes metàl·lics que puguis portar a sobre i apagar el mòbil per evitar que les ones electromagnètiques de l'aparell atreguin l'electricitat.