Un home d'avançada edat ha estat trobat mort aquest dilluns al seu domicili de Cartagena (Múrcia). La víctima estava sepultada per nombroses bosses d'escombraries que havia acumulat al llarg dels anys, ja que patia síndrome de Diògenes.

Van ser els veïns els qui van trucar al 112 després de diversos dies sense veure’l pel barri. Fins al domicili, situat al carrer Escarabajal del barri cartaginès de La Concepción, es van desplaçar els bombers i agents de la Policia Local i de la Nacional. Després de comprovar que no donava senyals de trobar-se a l’immoble, els bombers van obrir la porta amb certa dificultat, ja que estava bloquejada per la gran quantitat de brossa acumulada. En poder entrar van trobar el cos de l’avi sepultat sota les escombraries.

Síndrome de Diògenes extrem

L'home patia un trastorn del comportament anomenat síndrome de Diògenes, que consisteix a acumular objectes innecessaris, normalment brossa, un aïllament progressiu i un abandonament de la higiene personal. Segons diversos estudis aquest trastorn es desenvolupa amb més assiduïtat en persones grans a partir dels 60 anys.

Segons fonts municipals, els veïns estaven preocupats perquè feia dies que no sabien res de l’home i van decidir avisar a emergències perquè temien que li havia passat quelcom greu, ja que vivia sol i no tenia ningú que li pogués ajudar en cas de necessitat. Els agents que van entrar a la casa van trobar l’home literalment enterrat sota una pila de bosses d’escombraries que segons sembla li havien caigut a sobre. El cos estava molt a prop de la porta d’entrada, i es creu que l’home s’ha pogut ofegar sota el pes de les bosses.

Un altre trastorn relacionat és la síndrome de Noé. De la mateixa manera que el de Diògenes, el de Noé es basa en l’acumulació sense mesura. Però, en aquest cas, les persones que pateixen aquesta malaltia s’obstinen a acumular animals. Els afectats acostumen a recollir gossos i gats del carrer, i els tenen a casa seva fins i tot quan no els poden garantir les cures necessàries.