Les xifres de robatoris a domicilis al Vallès Oriental són molt lluny d'aquell terrorífic 2019, quan els incidents s'acumulaven i cada dia arribaven denúncies a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Granollers. L'arribada del comissari Sergi Pla a la Regió Metropolitana Nord va revertir les dades amb diversos dispositius que van fer disminuir aquestes dades, que segueixen, ara per ara, baixes. Tot i això, des de la comissaria de Granollers no volen que les dades tornin a enfilar-se -els robatoris amb força en domicilis són uns dels que més afecten la sensació d'inseguretat, sabent que els lladres, uns desconeguts, han entrat a casa teva, un espai que es considera segur- i per evitar que revifin tenen en marxa un dispositiu batejat com Mons-Oikos, que des del Grup Operatiu de Relacions amb la Comunitat de la comissaria es lluita amb quatre branques d'acció per evitar aquest tipus de robatoris. De moment, sembla que funciona, segons les dades dels darrers mesos. Un repunt els va posar en alerta i abans que es disparés més, el sergent Abel Gimeno es va posar mans a l'obra i li ha sortit bé la jugada. ElCaso.cat ha pogut seguir en directe un dels dispositius centrat als pobles de Cardedeu, Llinars del Vallès, Sant Pere i Sant Antoni de Vilamajor i Cànoves i Samalús.

 

El Mons-Oikos, que comanda el sergent Gimeno, té com a objectiu prevenir els robatoris amb força a domicilis. El sergent sap que rebaixar la xifra a zero és impossible, però el seu objectiu és evitar que el nombre de denúncies no escali i sap que fent controls i posant-ho difícil als lladres és una manera, però no l'única. El dispositiu d'aquest dimecres a la tarda, amb controls a les entrades i sortides, en punts estratègics per detectar lladres, és una pota més d'una estratègia que es complementa amb la tasca investigativa que fan els agents de la Unitat d'Investigació (UI) de la comissaria de Granollers i els investigadors de la DIC de la regió metropolitana Nord.

Tota la informació que es recull en els controls serveix per poder obrir línies d'investigació -a la comarca o a la regió- que ja ha permès poder fer detinguts i enviar-los a presó. Les investigacions, més enllà de la tasca en calent dels controls, permeten forjar atestats amb més proves que permeten treure de circulació alguna d'aquestes bateries de persones de l'Est que han convertit els robatoris de cases en el seu modus vivendi. Són grups amb molta mobilitat, molt organitzats i amb molta preparació. Si no els hi poses el peu al coll, tenen capacitat per fer molt de mal en zones com aquestes del Vallès, on tot són cases d'una o dues plantes en urbanitzacions immenses.

Contacte directe amb les víctimes

La segona pota d'aquest Mons-Oikos d'Abel Gimeno és la relació amb les víctimes. Si bé habitualment una persona que denuncia un robatori d'aquest tipus perd el contacte amb els Mossos, l'Oficina de Relacions amb la Comunitat (ORC) de Granollers visita les víctimes per tal d'informar-los dels seus drets, posar-los al dia si hi ha avenços en la investigació, explicar-los com poden ampliar la denúncia si han detectat que els hi havien robat alguna cosa que en el primer moment no van saber veure, i, sobretot, oferir-los consells d'autoprotecció. Aquesta part és la que el sergent Gimeno explica amb més orgull.

photo1716477330 (1)
El sergent Abel Gimeno al cotxe patrulla, durant el dispositiu Mons-Oikos / GRS

No es fa en cap més comissaria dels Mossos d'Esquadra amb aquest tipus de delictes i permet als agents estar cara a cara, a la casa que va ser violentada, per detectar possibles millores de seguretat. "Nosaltres els expliquem totes les possibilitats, algunes d'inversions més importants, i d'altres que valen poc o gens d'euros. Millores de seguretat que per 20 euros pots trobar, canvis de panys, tancar les portes... i sobretot, sentit comú", assegura el sergent. Si es tracta de blocs de pisos, organitzen trobades amb tota la comunitat. "Quan hi passem al cap d'uns quants mesos, veiem que han millorat la seguretat, que han entès que cal que entre tots ens corresponsabilitzem de la seguretat", detalla el sergent. "Si en trenta anys ens hem canviat el cotxe tres vegades, com és possible que tinguem el mateix pany a la porta de casa des del primer dia?", reflexiona el cap d'aquest operatiu polièdric. A més de les visites, també s'organitzen trobades amb veïns de diversos pobles per repetir els consells de seguretat, amb policies locals i agents dels Mossos d'Esquadra.

Controls a peu de carretera per evitar robatoris

Les dues últimes branques del Mons-Oikos també són molt importants. Els controls de carretera i patrullatge per saturació, com els d'aquest dimecres, amb la coordinació de totes les policies locals implicades, amb agents de suport dels Mossos, el GODA de Granollers i també l'activació d'unitats regionals com l'ARRO o centrals com l'Àrea Aèria, que desplega l'helicòpter policial per donar suport, des de l'aire, al dispositiu. Els controls de pas, en vies d'alta visibilitat i també en vies d'accés a urbanitzacions, permeten detectar possibles lladres i, alhora, també donar sensació de seguretat als veïns. Els ciutadans que passen pels controls agraeixen la feina als policies. En un dels controls es va detectar un home que abans d'arribar a la rotonda va baixar del cotxe i va marxar; una patrulla de la policia local de Llinars el va identificar. I en un control de pas també es van identificar tres persones, amb diversos antecedents, alguns d'ells per robatoris en domicilis, i amb una arma prohibida. Però aquests controls no es fan cada dia. En el marc del Mons-Oikos també es planifiquen, segons la capacitat i necessitats de cada policia local, accions complementàries que passen per patrullatges dirigits per zones d'urbanitzacions per prevenir també aquest tipus de robatoris en domicilis.

photo1716477330 (2)
La col·laboració és clau entre les policies locals i els Mossos d'Esquadra / GRS

Menys robatoris a domicilis

Les quatre branques funcionen i, segons el mateix sergent, des de l'inici del dispositiu s'ha aconseguit un descens del 80% dels robatoris a domicilis, convertint-los en un delicte gairebé residual a la zona del Vallès Oriental, un fet que ha permès frenar el repunt que es va detectar a l'inici de l'any 2024 i que va obligar a posar-se mans a la feina. Abel Gimeno destaca la bona sintonia amb les policies locals i posa de relleu la tasca conjunta i compartida i la predisposició dels caps de col·laborar amb els Mossos d'Esquadra amb el Mons-Oikos. "No aconseguirem acabar amb els robatoris", accepta, però sí complicar la vida als lladres fa que busquin altres llocs on anar a robar. Feina feta.

photo1716477330
En un dels controls es va trobar aquest bat en l'escorcoll a un cotxe amb tres persones amb antecedents / GRS