Durant els mesos d’estiu és quan més persones de fora visiten casa nostra. El turisme, una de les principals fonts d’ingressos per algunes viles i ciutats del nostre país, també genera alguns problemes i estafes com la que ha posat en alerta la policia, la de les falses monedes. Més que una estafa es podria tractar d’un engany, alguns espavilats aprofiten l'anar i venir de persones, i alguns cops la saturació de gent en alguns llocs, per intentar colar monedes de dos euros o un d’un euro que s’assemblen a les de curs legal, però que no valen res. Ni un cèntim!

Com ho fan? Fàcil. Per tot el món hi ha monedes que tenen una retirada a les monedes d’euros. Monedes, però, que no tenen gens de valor i que en el cas de pagar amb elles, és com pagar amb quincalla. Per pagar quantitats petites i de manera ràpida, pot ser una estafa molt comuna. Molts cops, fins i tot, sense voler. Si mires el teu moneder, potser trobes una moneda d’aquestes, que tot i semblar de dos euros o una d’un euro, són monedes estrangeres sense cap valor. 

La llista de les monedes que semblen de 2 euros

Quines són aquestes monedes? N’hi ha moltes, i les alertes de la policia són habituals, ja que tenen una semblança amb les monedes de dos euros, però el seu valor, com es detalla a continuació, és mínim. Una moneda de 10 baht de Tailàndia, que s’assembla una moneda de 2 euros, té un valor de 0,27 euros. Un peso d’Argentina té un valor de 0,0045 euros. Una lira de Turquia té un valor de 0,049 euros. Cinc rands de Sud-àfrica tenen un valor de 0,26 euros. Cinc dírhams del Marroc tenen un valor de 0,45 euros. Cinc pesos de Mèxic tenen un valor de 0,25 euros. Deu pesos de Filipines tenen un valor de 0,17 euros. I vint xalins de Kenya tenen un valor de 0,14 euros.

Moneda
Imatge d'una moneda que s'assembla als dos euros, però que no val res / Cedida

Com prevenir l’estafa? És fàcil. Cal mirar bé les monedes que rebem per confirmar que es tracta de monedes de dos euros de curs legal, d’aquesta manera, evitarem perdre diners. No és una estafa que ens pugui deixar plomats, evidentment, però ningú vol perdre diners i menys amb els temps que corren. També cal tenir en compte que no totes les monedes de dos euros que corren per la Unió Europea són iguals, i algunes, per exemple, tenen dibuixos diferents, tirades més limitades per fer celebracions concretes dels països membre. Hi ha molts llocs oficials on consultar si les monedes de dos euros són reals o no. 

Monedes de dos euros, falses

El que sí que pot ser complicat és detectar un nou tipus d’estafa que els Mossos d’Esquadra fa mesos que persegueixen: monedes de dos euros, que semblen de curs legal, amb les lletres habituals d’aquestes monedes, però falses. Fabricades per màfies que importen els materials, per separat, de la Xina i aquí les munten, creant monedes falses de dos euros gairebé indetectables a l’ull humà.