Molta gent encara guarda monedes de pesseta perdudes en algun calaix de casa. Ho fan per guardar-les de record, per no voler desfer-se d’elles o pel simple fet que no saben que fer-ne i han quedat allà oblidades. Ja fa dues dècades d’aquell any 2002 en què les pessetes es van deixar d’utilitzar per pagar i van entrar en vigor els euros, la moneda que tots utilitzem avui en dia a gran part d’Europa.

El Banc d’Espanya va deixar de canviar les pessetes per euros el 30 de juny de 2021 i des d’aleshores aquestes han quedat inutilitzades. Això, però, no significa que no tinguin un valor econòmic i és que per algunes d’elles es poden pagar molts diners. Els col·leccionistes de monedes antigues poden arribar a pagar centenars d’euros per una d’aquestes peces, per molt que en el seu moment el seu valor econòmic real fos molt inferior.

Per una sola moneda de pesseta es pot arribar a pagar fins a 480 euros

Com més especial i única sigui la moneda, més s’arribarà a pagar per ella en el mercat dels col·leccionistes. Per exemple, per una moneda de 25 pessetes s’està arribant a pagar 480 euros a les subhastes numismàtiques de portals com Etsy. Aquesta moneda en concret va ser encunyada l’any 1980 de cara a la celebració de la Copa Mundial de Futbol que s’anava a celebrar a Espanya l’any 1982. En ella hi apareix una pilota impactant a una xarxa amb la inscripció “Espanya 82”.

A més de ser una edició especial pel Mundial, també és especial perquè a l’altra banda de la moneda hi apareix el rei Joan Carles I. L’any 1980 el monarca feia pocs anys que regnava després de la mort de Franco i encara no s’havien encunyat gaires monedes, el que vol dir que aquesta és una de les primeres en què apareix l’actual rei emèrit. Aquestes dues peculiaritats, junt amb el fet que existeixen pocs exemplars, fa que desperti un gran interès en el món de la numismàtica i el seu valor actual sigui molt elevat.

En cas de tenir una moneda d’aquestes a casa, podria suposar un gran ingrés de diners per un tros de ferralla perduda en algun calaix. Es poden veure en portals com Foronum o Catawiki. També es poden guardar uns anys més amb l'esperança què amb el pas del temps el seu preu encara pugi més. En tot cas, la millor opció és anar a una tenda especialitzada en numismàtica perquè taxin la moneda i comprovin el seu valor real. De fet, inclús podrien ser ells mateixos qui la vulguin comprar o els que busquin a un comprador interessat.