Les monedes de curs legal tenen el valor que tenen, el que surt a la peça. Poden ser d’un cèntim d’euro o de dos euros, passant per tota la varietat de les que disposa cada país de la Unió Europea, siguin les habituals o les que cada zona fa per commemorar dates especials o personatges de rellevància a cada país. Aquestes especials poden enfilar-se a preus gairebé desorbitats, com en el cas d’aquestes monedes d’un euro, les més cares de la història.
Les col·leccions de monedes commemoratives les fa cada país amb monedes de dos euros. A Espanya, per exemple, cada any se’n fabriquen un parell, relacionades amb monuments especials, amb dates claus o fins i tot amb la cara dels dos monarques, Felip VI i Joan Carles I, l’any que el primer va agafar el regnat després de l’abdicació del rei pare, forçat pels escàndols que van embrutar, encara més, la casa Borbó.
Andorra emet monedes de dos euros amb el símbol del coronavirus
Tots els estats que fa servir l’euro tenen la capacitat d’encunyar monedes de dos euros per commemorar coses. Andorra, el país dels Pirineus, ha tret a la circulació aquest 2021 dues monedes especials de dos euros en català, l’idioma oficial.
Una llueix la Nostra Senyora de Meritxell, per celebrar els 100 anys de la coronació de la patrona, i l’altre, dedicada a la gent gran, inclou dues mans, una de jove i una d’una persona vella, i diversos dibuixos simulant el temut virus de la Covid-19, el coronavirus.
L’Autoritat Financera Andorrana (el país no disposa de banc central, i aquest organisme actua com a tal en el control i l’emissió de moneda d’acord amb la Unió Europea) ha posat en circulació 70.000 unitats de cada una de les dues monedes. La segona, la del coronavirus, ja és una de les més buscades entre els col·leccionistes i es pot trobar en alguns llocs de compravenda per més de 30 euros.
Un valor a l'alça: pujarà de preu
Ben segur que aquesta moneda, que va ser polèmica en el moment de l’emissió, criticada per incloure el símbol del coronavirus, es convertirà, en el pas del temps, en un valor a l’alça. Les cases especialistes en monedes encara descriuen com a fàcil trobar alguna d’aquestes monedes, però a poc a poc els col·leccionistes de tot el món s’aniran fent amb la moneda del coronavirus, fent pujar el preu.
Pot passar dels 30 euros actuals a la fortuna que s’ha arribat a pagar per aquest tipus de moneda de dos euros.