La Guàrdia Urbana de Barcelona i la Policia Nacional han detingut tres persones, de nacionalitat marroquina i algeriana, per estar darrere d’una banda criminal instal·lada al Raval de Barcelona que tenia una xarxa de lladres menors d’edat, de les mateixes nacionalitats, que es dedicaven a robar passaports per després poder-los vendre a màfies de la immigració il·legal

Després d’una investigació conjunta entre les dues policies, i també amb la participació de l’EUROPOL, es van fer tres escorcolls i es van poder confiscar més de 2.000 documents d'identitat. La base de la banda desarticulada tenia la seva base d’operacions a Barcelona, amb una estructura clara i amb ramificacions en altres capitals d’Europa. Durant la investigació es va intervenir un paquet amb desenes de carnets que s'enviaven des de Barcelona a Grècia, un dels punts calents de la immigració il·legal a Europa.

Una xarxa de lladres menors d'edat robaven passaports per Barcelona

La investigació va començar a principis d'aquest any quan els agents van rebre informacions anònimes que posaven en relleu que hi havia una organització liderada per persones algerianes i marroquins que es dedicaven a robar documents d’identitat al centre de Barcelona per després posar-los a la venda al mercat negre.

Pasaportes

Imatge dels passaports robats pel centre de Barcelona / CNP

Per sota de l’escala de comandament de la banda, hi havia un entramat de menors d’edat que feien furts i robatoris a la via pública per així aconseguir els documents que, després d’entregar-los al líder de l'organització, que s’encarregava de col·locar-los al mercat negre europeu, en format original o parcialment falsificats.

Objectiu: vendre els passaports a màfies de persones

L'objectiu era vendre els documents a màfies que es dediquen al tràfic il·legal de persones. Amb els carnets falsificats es podien moure lliurement per tot Europa si els compraven a les màfies que els tenien i que els posaven en circulació. Un dels paquets que els agents de la unitat contra la immigració il·legal de la Policia Nacional van detectar anava cap a Grècia, un dels punts calents per l'entrada de persones pels corredors migratoris.

Enviaven els carnets per tot Europa

Amb col·laboració amb l’Europol s’ha pogut saber que l’organització tenia a més ramificacions a Europa i durant la investigació es va poder interceptar un paquet enviat a Grècia amb 100 documents, la majoria passaports, 65 d'ells denunciats com a robats.

Pasaportes 2

Imatges de l'escorcoll de la policia als pisos dels líders de la banda / CNP

La Policia Nacional i la Guàrdia Urbana de Barcelona van escorcollar tres pisos a Barcelona i es van poder intervenir més de 2.000 documents d'identitat, entre ells DNI i passaports espanyol, a més de multitud de documents d'altres països europeus, 13.000 euros en efectiu, més de 25 terminals mòbils, una arma prohibida i una gran quantitat de material i eines per falsificar documents oficials. La policia va poder arrestar els tres presumptes líders de la banda.