El cas de la nena de 13 anys que va ser víctima d'una punxada durant les festes del barri de Montevil, a Gijón (Astúries) i va donar positiu en èxtasi líquid ha estat descartat per la policia després que confirmés que es tracta d'un fals positiu, segons ha pogut saber El Periódico. Segons les fonts, és possible que es produís un error o una contaminació al laboratori Hospital Cabueñes, on la menor es va realitzar l'analítica necessària per poder saber si amb la punxada li van inocular alguna substància tòxica.

El positiu en drogues va estranyar els sanitaris

Els fets van tenir lloc durant la matinada del diumenge 31 d'agost. La nena es trobava celebrant les festes del seu poble amb un grup d'amigues, una mica allunyada dels seus pares, quan va sentir una punxada a una cama. La menor va acudir ràpidament als seus pares per avisar-los del succeït. Segons veïns de la zona, els progenitors van trucar a la policia i van presentar una denúncia davant dels agents. La nena va sospitar d'un home d'entre 40 i 50 anys, que estava a prop d'ella i el seu grup. Tal com dicta el protocol, els agents van traslladar la menor al centre mèdic perquè fos examinada. Els professionals sanitaris van descartar des de l'inici que hagués estat víctima de qualsevol mena d'agressió sexual. Tanmateix, en realitzar-li les proves corresponents de detecció de drogues, la menor va donar positiu en restes de GHB, popularment conegut com a èxtasi líquid. Aquest fet va estranyar els investigadors, ja que aquesta substància tòxica tarda diverses hores a arribar a l'orina i la noia insistia que l'havien punxat feia pocs minuts. Ara ha quedat demostrat que es tracta d'un fals positiu. Així doncs, la Policia ha descartat que algú inoculés aquesta substància a la noia, però continua investigant si va poder ser víctima d'una punxada.

Cap delicte relacionat

Les denúncies de punxades no paren d'augmentar. Això no obstant, els investigadors asseguren que darrere d'ells no s'ha detectat cap classe de delicte relacionat amb abús o agressió sexual, drogues o robatori. De fet, el cas de la nena de Gijón era, fins ara, l'únic que apuntava a la possibilitat d'una submissió química.

Segueix la investigació per les punxades

Els policies encarregats de portar els casos analitzen cada testimoni, les anàlisis mèdiques, revisen les càmeres de seguretat dels llocs on les víctimes afirmen haver estat punxades, però fins ara no han trobat cap mena d'indici. A causa de l'onada de punxades que s'ha succeït en Espanya en les últimes dates, Catalunya ha actualitzat i activat un protocol d'actuació, mentre que les autoritats criden a la prudència, recorden que en les anàlisis fetes no s'han trobat substàncies tòxiques i les dones no han referit ser víctimes de cap delicte.

Els protocols d'actuació en aquest tipus de casos aconsellen trucar com més aviat millor al 112, denunciar els fets i acudir a un centre sanitari, on es realitzarà el més ràpid possible una anàlisi toxicològica. Els facultatius valoraran llavors si és necessari a més activar el protocol de profilaxi postexposició al VIH.