A un dia de la gala de lliurament de les estrelles Michelin d'Espanya i Portugal, que se celebrarà a València per fer públiques les novetats de la guia de cuina més famosa del planeta, recordem el restaurant amb aquest reconeixement més barat de la història: dos euros per un menjar.

Menjar en un restaurant amb estrella Michelin per dos euros

El fundador d'aquest menú és Chan Hon Meng, un cuiner de Singapur que es va catapultar a la fama el 2016. La Guia Michelin analitzava aquell any per primera vegada els restaurants del país i Hawker Chan, el local d'aquest xef, va rebre la seva primera estrella.

El més sorprenent del seu cas, a diferència de la multitud de restaurants amb menús pomposos, era el seu preu. Per dos euros es podia aconseguir el seu plat de fideus amb pollastre, una recepta tan senzilla que li va portar a la fama.

Chan Hon Meng al seu lloc|parada de menjar|dinar / Arxiu|Arxivament

Chan Hon Meng a la seva parada de menjar / Arxiu

Des d'aleshores, Hawker Chan ha estat reconegut com el restaurant amb estrella Michelin més barat del món. Però, com se sol dir, tot el que puja, baixa, i aquest 2021, després de l'actualització de la famosa guia culinària, Chan Hon Meng, ha estat destituït, arrabassant-li el seu trofeu més important.

Trofeu arrabassat a Hawker Chan

I és que havia estat gràcies a l'estrella Michelin que havia obtingut una gran expansió: va passar de ser al capdavant d'una parada de carrer de fideus, sense taules i en mig d'un mercat ambulant a Chinatown, a crear un imperi. El premi li va permetre canviar el nom del restaurant a Hawker Chan i obrir franquícies a Tailàndia, les Filipines i altres països asiàtics.

Malgrat la tremenda clatellada rebuda a començaments d'aquest any, el representant del xef declarava fa uns mesos a la CNN: "Chan Hon Meng ha preparat el seu famós arròs amb pollastre amb salsa de soja des de 2009 amb la seva recepta i mètode secret, una cosa que no ha canviat. Sempre ha cregut que el seu menjar ha de preparar-se diàriament i no ha de cuinar-se en una cuina central", com succeeix amb altres cuiners.

Podria tornar a ser possible

És per això que, en la mateixa entrevista, es preguntaven les raons per les quals la Guia Michelin els ha deixat sense l'estrella que els va permetre l'astronòmic ascens.

Tanmateix, no es rendeixen, i van assegurar: "continuarem servint menjars deliciosos i assequibles, ja que és la nostra visió i missió. Estem agraïts amb tots els nostres clients de Hawker Chan que ens han donat suport des que es va fundar fa dotze anys, i farem tot el possible per guanyar-nos l'estrella Michelin novament l'any que ve".

Alguns dels experts i jutges que van participar en la decisió, al·legaven que la qualitat del menjar de Chan Hon Meng hauria descendit en els últims mesos, després d'embarcar-se en els seus nous projectes empresarials.

Per això, el conegut crític singapurès KF Seetoh creu que "Michelin s'ha mantingut correctament en les seves polítiques i ha protegit la dignitat de les estrelles".

Caldrà esperar a la pròxima edició de la guia, prevista per al febrer, per veure si realment els fideus i gastronomia del xef de Singapur es mereix guanyar de nou el seu bé més preuat.