Un atac racista ha commocionat la ciutat italiana de Civitanova March, a la zona de l'Adriàtic. Un home ha matat a cops a plena llum del dia un venedor ambulant nigerià, Alika Ogorchukwu, per demanar almoina. El terrible succés ha provocat crítiques davant la indiferència dels qui van observar sense intervenir més enllà d'avisar la policia i cridar a l'agressor. Ogorchukwu, de 39 anys, amb dona i un fill de 8, va morir la passada tarda de divendres en mans de l'italià Filippo Claudio Ferlazzo, de 32, ja a la presó acusat d'homicidi voluntari i robatori, ja que es va emportar el telèfon de la víctima.

Els testimonis van gravar l'ocorregut sense intervenir

La víctima es trobava al cèntric carrer Umberto I de Civitanova Marche quan es va embolicar en una baralla amb l'homicida. Les imatges mostren l'home assestant diversos cops a Alika fins a tirar-lo a terra. Després es posa a sobre d'ell fins a acabar amb la seva vida, tal com s'aprecia en els vídeos gravats per vianants. "L'assassinat d'Alika Ogorchukwu esglaia. La ferocitat inaudita. La indiferència estesa. No hi pot haver justificacions ni n'hi ha prou amb el silenci. L'últim ultratge a Alika seria girar full i oblidar", ha denunciat el líder del Partit Demòcrata, Enrico Letta.

Va matar la víctima per demanar almoina

L'agressor ha demanat disculpes a través del seu advocat i ha al·legat que la discussió va sorgir perquè "demanava intensament almoina" i perquè "va agafar del braç la seva xicota", que l'acompanyava en aquell moment i que ha declarat com a qualitat de testimoni.

El portaveu del cos de policies de Macerata, Matteo Luconi, ha explicat que, encara que la investigació segueix oberta, de moment no hi ha elements que permetin atribuir el crim al racisme, sinó que "sembla que va sorgir" quan la víctima demanava almoina. Altres fonts atribueixen el motiu de la baralla a una suposada floreta de la víctima a l'acompanyant de l'agressor. "Aquest compliment el va matar", ha assenyalat Daniel Amanza, responsable d'una oenagé local dedicada a la integració d'immigrants.

Vídeo de l'agressió que ha acabat amb la vida d'Alika Ogorchukwu I Imatges: Twitter @instablog9ja

Crítiques a la indiferència dels ciutadans

L'associació de Sant'Egidio, dedicada a l'acollida de refugiats a Itàlia, ha lamentat aquests fets i ha fet una crida per "aturar la violència". "És un episodi que ha passat en un carrer normalment ple de gent, en el centre de Civitanova Marche. Hi ha fins i tot qui ho ha gravat, d'altres criden l'agressor, però ningú intervé", ha criticat l'organització.

El ministre de sanitat en funcions, Roberto Speranza, ha assegurat que "la indiferència és tan greu i injustificable com la violència". Fins i tot altres personatges públics del país crítics amb la immigració, com els d'ultradreta Matteo Salvini i Giorgia Meloni, han lamentat el crim. Tanmateix, no el relacionen amb el racisme, sinó amb la falta de seguretat a la ciutat. Tot això succeeix en plena campanya electoral per a les eleccions generals del 25 de setembre i nombroses persones, entre elles la comunitat nigeriana, es van congregar ahir a Civitanova Marche o Ancona per reclamar justícia.