Nous casos de maltractament animal a Catalunya i al sud de l'estat espanyol. Una denúncia de l'ONG Equalia ha donat l'avís que es torturaven pollastres i els deixaven moribunds i conscients mentre esperaven amb una crueltat inhumana la mort. Així es pot veure a les imatges que ha difós el col·lectiu a xarxes socials, on s'observen els animals colpejats o en descomposició i fins i tot amb larves exposats a l'aire, de dues granges: una a Villamanrique de la Condesa (Sevilla) i una altra a Roquetes (Baix Ebre). Ambdues, segons ha assegurat l'organització, són proveïdores de la cadena de supermercats alemanys del Grup Lidl, que ha repudiat el contingut dels vídeos i la veracitat de les quals està analitzant per adoptar les mesures oportunes tot i que ha assegurat que no ha rebut cap denúncia al respecte.

Tortura animal a la granja de Roquetes

Aquesta ha estat la primera vegada que s'enregistren imatges a granges de pollastres certificades amb el segell Welfair de benestar animal. També és la primera vegada que un treballador infiltrat aconsegueix gravar un vídeo com aquest, entre 2021 i 2022, segons ha explicat l'ONG en un comunicat. A la granja de Roquetes, amb dues naus, s'observa en l'enregistrament un contenidor trencat amb pollastres en descomposició i amb larves esposades a l'aire. En el reportatge es pot veure com quan es carreguen els animals per traslladar-los a l'escorxador, els treballadors d'una de les empreses proveïdores "llancen als pollastres i els propinen cops de puny i puntades de peu". Tot això, suposa, segons Equalia, un "greu perill per la vida dels animals" i pot provocar "trencaments d'extremitats, ales o estèrnum", que farien patir les aus durant hores abans d'acabar amb la seva vida.

Respecte a l'altre centre a la localitat andalusa de Villamanrique de la Condesa, amb gairebé 100.000 pollastres repartits en tres naus, els operaris realitzen la descarrega de les aus a l'explotació llançant-los al sòl bruscament. Aquestes pràctiques, a més d'anar contra les normatives i lleis de benestar animal, poden provocar trencaments de becs, extremitats, estèrnum, ossos i finalment la mort de forma ràpida o de més durada. Equalis ha explicat que els treballadors de la granja sevillana colpegen els pollastres contra una galleda amb "la intenció de matar-los, tot i que algunes aus encara són conscients".

Perill per la salut pública per la gestió d'aus mortes

Poc després de la denúncia a Internet, van començar a veure's les primeres reaccions. Tanmateix, una de les claus que l'ONG ha deixat molt clara, més enllà de les imatges difoses, és el risc i perill que suposa per la salut pública la gestió de les aus mortes de l'explotació de Sevilla, on un treballador dona de menjar els cadàvers a un gos. Equalia ha advertit d'un incompliment de les disposicions legals per al maneig dels ocells, per la qual cosa ha denunciat al propietari de la granja i al productor avícola per presumptes delictes de maltractament animal i contra la salut pública. Les denúncies inclouen informes veterinaris que evidencien com aquestes troballes empitjoren la qualitat de vida de les aus.

D'altra banda, Lidl ha assegurat a Europa Press que no li consta cap denúncia però ha refusat "rotundament" els abusos i el maltractament animal d'unes imatges que ha qualificat "d'inacceptables" i ha insistit que repudia totalment aquest tipus de pràctiques. Si es demostra que aquest tipus d'accions es duen a terme, la cadena de supermercats d'origen alemany exigirà al seu proveïdor que deixi de treballar "automàticament" amb aquestes granges.