L'estiu és l'època de l'any en la qual més persones deixen la casa sola. Tot i que moltes persones compten amb sofisticats sistemes d'alarma que alerten de seguida que detecten un intrús, moltes altres persones no compten amb aquests sistemes de seguretat, i són víctimes potencials de robatoris. Els lladres, molt conscients que hi ha incomptables cases buides durant el mes d'agost, ideen un seguit de senyals i marques amb les quals poden identificar fàcilment quines cases estan ocupades i quines estan, aparentment, buides. Recopilem les marques més populars entre les ments criminals perquè, si en detectes una a la porta de casa teva, o a la d'algun veí, puguis alertar la policia i evitar així un robatori. 

Els lladres, amb el seu sistema de marcatge de cases i pisos, es comuniquen entre ells i es proporcionen tota mena d'informació, com ara quantes persones viuen a la casa, els moments en què la llar està buida detalls sobre els ocupants de la residència (per exemple, si és una persona gran). Normalment, són marques diminutes que els criminals fan amb llapis, punxons o bolígrafs. Tanmateix, en els últims anys els lladres s'han especialitzat encara més en el marcatge de les cases en època de vacances, fent servir marques i senyals molt més discretes i duradores. 

Trossos de paper o plàstic, el sistema de marcador clàssic dels lladres

Molts criminals, especialment a l'època de vacances d'estiu, es limiten a fer servir el mètode de marcadors més clàssic. Senzillament, deixen un tros petit de paper o de plàstic al llindar de la porta, i esperen uns dies. Si transcorreguts dos o tres la marca continua al mateix lloc, els lladres deixen d'esperar i passen a l'acció, ja que han comprovat que la casa està buida. 

Les falques de plàstic, un mètode de marcatge més discret i modern

En els últims anys, molts lladres han preferit deixar de marcar les cases amb trossos de paper o plàstic, perquè desapareixien fàcilment, i han passat a utilitzar unes petites falques de plàstic. Aquest mètode de marcatge és més discret que els papers enganxats al llindar de la porta, i també resisteixen millor les inclemències climàtiques, com ara el vent. 

Una mostra de les falques de plàstic emprades pels lladres amb la intenció de robar. / Foto: Mossos d'Esquadra 

El recurs més nou dels lladres: marcar les portes amb fines tires de pega 

Malgrat que els mètodes de marcatge més clàssics continuen funcionant, són molts els lladres que, des de l'últim any fins ara, han optat per un sistema encara més discret que les falques de plàstic transparent. Els criminals enganxen una diminuta i finíssima tira de pega entre la porta i el marc d'aquesta, un fil que és invisible als ulls de la majoria de persones, menys pels d'aquelles que l'han col·locat. 

Una mostra de les tires de pega amb les quals els lladres marquen les cases aparentment buides. / Foto: Arxiu 

Els lladres també fan servir altres mètodes, com ara el bloqueig de petits forats

Tanmateix, els lladres no sempre deixen aquestes marques visuals. En altres ocasions, marquen les cases que estan aparentment buides bloquejant petits forats o orificis de la llar, com ara el pany de la porta o l'espiell. Als forats com el del pany deixen objectes que normalment són fils, cel·lofana, papers molt petits o materials similars. 

Recomanacions per evitar un robatori mentre estiguis de vacances

Si marxes de vacances i no tens un sistema d'alarma, o un veí o veïna que vingui a regar-te les plantes, serà difícil saber si els lladres han marcat o no casa teva. Per això, algunes recomanacions abans de deixar la casa buida durant un període més o menys llarg de temps són fer que la casa sembli habitada. Això s'aconsegueix demanant a algun conegut que passi a recollir la correspondència i comprovi que tot està en ordre. A més, pots reforçar la seguretat tancant totes les finestres i portes amb clau, i emmagatzemant els objectes de valor o els diners en efectiu em una caixa forta, que després pots amagar en algun racó de la casa.