L'Audiència de Girona condemna la mare de Girona que va drogar i ofegar la seva filla a la banyera. Complirà 20 anys de presó.

A presó per matar la seva filla de 10 anys a Girona

L'Audiència de Girona ha condemnat a 20 anys de presó M. Àngels Freixas, la dona que el 30 de desembre del 2019 va ofegar la filla de 10 anys a la banyera després de drogar-la.

La sentència recull el veredicte del jurat popular, que la va declarar culpable d'assassinar una persona especialment vulnerable, però li va concedir una eximent incompleta d'alteració mental perquè, en el moment dels fets, tenia les capacitats "molt disminuïdes" pel trastorn depressiu que patia.

Tanmateix, se li atribueix un agreujant de parentiu i una atenuant de confessió.

L'Audiència descarta l'internament en un centre psiquiàtric: "No procedeix la mesura, tot i que, durant el compliment de la pena, es pugui realitzar seguiment i vigilància a nivell psiquiàtric".

Va drogar la filla i la va ofegar a la banyera

La sentència de la secció tercera de l'Audiència de Girona, declara provat que cap a les dues de la tarda del 30 de desembre del 2019 l'acusada, i "tal com ho havia planejat", va dissoldre 80 pastilles de benzodiazepina en aigua i li va fer ingerir el líquid a la petita.

Quan la nena ja estava "en estat d'inconsciència", "la va introduir a la banyera plena d'aigua i va pressionar el seu cos per mantenir-la al fons fins a causar-li la mort".

Els fets van tenir lloc a un pis de la ronda Ferran Puig de Girona.

Declarada culpable de l'assassinat

Segons va considerar provat el jurat popular, M. Àngels Freixas patia un trastorn bipolar de component predominant depressiu de "llarga durada".

Un historial que inclou un intent de suïcidi l'any 2013 i dos ingressos a la unitat psiquiàtrica del parc hospitalari Martí i Julià de Salt el mateix 2019.

L'últim la va tenir tancada fins sis dies abans del crim. Tres dies després de rebre l'alta i tres dies abans del crim, va tornar a anar a urgències "verbalitzant tenir por d'ella mateixa" però aleshores el psiquiatre que la va atendre va considerar que no calia que tornés a ingressar.

Bipolar amb predominant depressiu

Segons la sentència, els ingressos a la unitat psiquiàtrica van ser conseqüència de la "persistència del seu estat depressiu" que es caracteritzava per "sentiments persistents de desesperança i ruïna".

Maria Àngels parricida / ACN

Va matar la seva filla drogant-la amb pastilles i ofegant-la a la banyera de casa seva a Girona / ACN

Tenint en compte aquest historial, el jurat popular per 6 vots a 3 va concloure que el dia dels fets, i afectada pel trastorn depressiu, la processada tenia "molt disminuïda" la capacitat "per decidir realitzar una conducta diferent a la de matar-la per solucionar el greu problema que, per a ella, suposava cuidar sola la seva filla i que la menor continués patint".

"Es va generar en l'acusada la percepció errònia que no era bona mare, que no podria cuidar sola de la filla ni afrontar la vida quotidiana".

Una condemna de 20 anys de presó

Després del veredicte, el fiscal Enrique Barata i l'acusació particular encapçalada pels lletrats Óscar Álvarez i Óscar Ballester, van sol·licitar que la condemnessin a 20 anys de presó.

L'advocat de la defensa, David Muñoz, va demanar la pena mínima i que l'internessin en un centre psiquiàtric no penitenciari.

Maria Àngels parricida / ACN

Va ser declarada culpable de l'assassinat de la seva filla tot i estar travessant una depressió i pateix un trastorn bipolar / ACN

Però la magistrada l'ha condemnat a 20 anys de presó i descarta l'ingrés psiquiàtric.

La sentència argumenta que només li pot rebaixar la pena en un grau per l'eximent incompleta i porque "no consta que tingués problemes econòmics tot i que no treballava, va cursar estudis universitaris i tenia el suport de la seva germana i del seu exmarit per cuidar la filla", afegeix la magistrada.

No internarà en un centre psiquiàtric

A l'hora de desestimar l'ingrés en un centre psiquiàtric no penitenciari, l'Audiència sosté que aquesta mesura de seguretat s'aplica en "circumstàncies de les quals pugui deduir-se un pronòstic de reincidència en el futur".

"En aquest cas, aquest pronòstic de reincidència delictiva no s'ha posat de manifest per cap dels perits ni del psiquiatre del centre penitenciari, ni tampoc pot deduir-se del delicte comès perquè l'agressivitat de l'acusada es va donar en context molt concret de la seva faceta com a mare".

Indemnització al pare i 10 anys vigilada fora de presó

"No procedeix, per tant, l'internament en un centre psiquiàtric, tot i que, durant el compliment de la pena de presó, pugui realitzar-se seguiment i vigilància a nivell psiquiàtric", conclou la sentència que remarca que aquest tractament ja s'integra "dins l'assistència sanitària global" establert a la llei general penitenciària.

A més dels 20 anys de presó, l'Audiència també imposa 10 anys de llibertat vigilada i fixa en 150.000 euros la indemnització que la dona haurà de pagar al pare de la petita.

La sentència no és ferma i es pot recórrer al TSJC en un termini de deu dies.