Un tribunal popular jutjarà, a partir de dilluns a l'Audiència de Girona, la mare que va matar la filla de 10 anys ofegant-la a la banyera després de drogar-la. La declaració de l'acusada està prevista dimecres, un cop hagin declarat els testimonis, els Mossos d'Esquadra, els forenses i els perits psiquiàtrics. El fiscal demana presó permanent revisable per l'assassinat d'una persona especialment vulnerable.

Una mare va matar la seva filla ofegant-la a la banyera

Els fets van ocórrer el 30 de desembre de 2019 a la Ronda Ferran Puig de Girona. El fiscal Enrique Barata sosté que l'acusada, Maria Àngels F. C., va matar la filla seguint un "pla prèviament ideat": "El matí del dia dels fets va comprar a la farmàcia tres caixes d'un fàrmac ansiolític, aprofitant que el tenia prescrit per a ella". Després va recollir la nena a classes de mecanografia i van anar a casa: "Seguint el pla ocult de matar la nena, cap a les dues de la tarda va dissoldre unes 80 càpsules de lormetazepam en un got d'aigua", afegeix el fiscal. 

La dona, continua relatant el fiscal, "li va insistir en diverses ocasions i la va convèncer perquè es begués la pràctica totalitat del contingut del vas, dient-li que era per millorar els seus problemes de mal de gola".

Els serveis d'emergència acudeixen al domicili (30 de desembre de 2019)

Poc després d'ingerir el líquid, la nena va quedar inconscient al sofà del menjador. Va ser aleshores quan l'acusada va submergir la víctima a la banyera. "Amb la intenció de consumar el seu pla i matar la seva filla, la va introduir dins la banyera i la va subjectar i pressionar per mantenir-la al fons, fins a produir-li la mort", afegeix el fiscal.

La dona va trucar els serveis d'emergència

Després de perpetrar el crim, la dona es va posar en contacte amb un amic a través de les xarxes socials. Eren les 14.18 hores quan va contactar amb un periodista del Diari de Girona i li va confessar els fets. Mitja hora després, la dona va trucar al telèfon d'emergències 112.

Quan els serveis sanitaris van arribar al domicili, van intentar reanimar la petita "durant diverses hores" però no ho van aconseguir. La van traslladar a l'hospital Trueta de Girona on, finalment, van certificar-ne la mort hores després.

Detenció Maria Àngels / ACN

Per tot això, el fiscal Enrique Barata acusa la mare d'un delicte d'assassinat d'una persona especialment vulnerable, amb una agreujant de parentiu i una atenuant de confessió. Sol·licita que li imposin la pena de presó permanent revisable. En concepte de responsabilitat civil, vol que indemnitzi el pare de la petita amb 200.000 euros pels danys moral.

El pare de la menor es persona com a acusació particular

El pare de la menor s'ha personat com a acusació particular de la mà dels advocats Óscar Álvarez i Óscar Ballester. No sol·liciten, però, presó permanent revisable per a la Maria Àngels. Tot i que el relat dels fets coincideix amb el del fiscal, l'acusació particular apunta que la dona patia un trastorn mental que li va afectar les capacitats el dia del crim. De fet, sis dies abans de l'assassinat de la menor Maria Àngels va rebre l'alta al parc hospitalari Martí i Julià de Salt després d'ingressar-hi per un trastorn depressiu. Tres dies després i tres dies abans del crim, va tornar a urgències per alertar que tenia "idees rares, així com un clar i palmari ideari suïcida".

Malgrat que en el seu historial "figura un trastorn mental greu", l'acusació lamenta que el personal sanitari van donar l'alta a Maria Àngels sense tenir en compte que feia dies que no es prenia la medicació i sense "informar a cap familiar proper" del risc que podia suposar. "Tot i saber que estava divorciada i tenia una filla menor d'edat, tampoc li van preguntar si la nena estava al seu càrrec", afegeixen els advocats.

Detenció Maria Àngels / ACN

En nom del pare de la víctima, Álvarez i Ballester acusen la parricida -aquell/a que mata a un parent pròxim- d'un delicte d'assassinat amb una agreujant de parentiu i una atenuant d'alteració psíquica i sol·liciten 20 anys de presó. En concepte de responsabilitat civil, demanen 300.000 euros d'indemnització i consideren que l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) també hauria de respondre com a responsable civil.

En aquest sentit, la defensa de la acusada, encapçalada pel lletrat David Muñoz, sosté que la dona tenia les capacitats volitives i cognitives totalment anul·lades pel trastorn mental. L'advocat assenyala que la mateixa acusada va reconèixer i confessar els fets, però considera que no pot ser responsable penal per falta d'imputabilitat. Per això, sol·licita que a Maria Àngels li apliquin una eximent completa d'alteració psíquica i que l'absolguin, preveient la mesura de seguretat d'internament en un centre psiquiàtric per continuar el tractament, recull ACN. 

Estrena a l'Audiència de Girona

Serà el primer cas de presó permanent revisable que arriba a l'Audiència de Girona. Segons el guió del judici, dilluns al matí hi haurà la constitució del jurat popular, un cop hagin escollit els membres que s'encarregaran d'emetre el veredicte. A la tarda, hi haurà les al·legacions prèvies i començaran a declarar testimonis i investigadors dels Mossos d'Esquadra.

Dimarts, serà el torn de les pericials, tant dels forenses que van fer l'autòpsia de la víctima com dels perits que van fer la valoració psiquiàtrica de l'acusada. No es preveu que la processada declari fins dimecres al matí. Després de les conclusions i els informes del fiscal, l'acusació particular i la defensa, la previsió és entregar l'objecte del veredicte al jurat el dijous al matí, quan es retirarà a deliberar.