Agents del Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de la Guàrdia Civil, han rescatat diversos animals que es trobaven en condicions d'abandonament i d'insalubritat total en diverses comarques de Tarragona. Entre les bèsties recuperades hi ha un porc senglar, 14 fures, dos cavalls, un ruc i un gos, tots en un estat molt dolent tant físicament com de salut. Tots els casos van ser descoberts durant el passat mes d'octubre a les localitats d'Aldover (Baix Ebre), Botarell, Valls i Mont-roig del Camp (Baix Camp). 

Després de ser rescatats, tots els animals van ser evacuats a un centre veterinari per a una primera revisió del seu estat. Més tard, els van recol·locar en refugis d'animals, com Les Set Cabretes de Botarell, i en la Societat Protectora d’animals de Catalunya (SPAC) de Torredembarra. La Guàrdia Civil, en aquesta operació emmarcada dins de les actuacions de protecció del medi ambient i de la naturalesa, ha obert tres actes-denúncies per maltractament i explotació animal. 

Un ruc i un gos abandonats 

Al primer de les actuacions que van dur a terme, els agents van tenir coneixement del presumpte abandonament d'un ruc a la localitat d'Aldover arran de la denúncia d'un veí. En arribar, van trobar una finca deshabitada pels voltants de la qual rondava l'animal. Tenia diverses ferides en carn viva a les potes davanteres, els cascos irregulars i estava pràcticament raquític. Segons van esbrinar, l'única cosa que l'havia mantingut amb vida durant els anys que va estar abandonat va ser l'aportació d'aigua i menjar que feia el mateix veí que va avisar finalment a les autoritats. 

Posteriorment, a la urbanització de Les Costes de Botarell, van localitzar un gos també abandonat i famèlic, que no tenia ningú que es pogués fer càrrec d'ell. L'informe del veterinari que el va atendre després de ser rescatat deia que tenia "anorèxia extrema per inanició, atròfia muscular generalitzada, mala qualitat del pèl i ungles llargues". 

Nucli zoològic il·legal 

Al terme municipal de Mont-roig del Camp hi van trobar 14 fures i un senglar adult. Els animals vivien en condicions força insalubres, i quan els agents van demanar als propietaris de la finca on eren els permisos per a tenir-los, aquests van confessar que no els tenien, com tampoc un document que els qualifiqués de Nucli Zoològic. A més d'aquests exemplars, a la masia també hi havia una quinzena de gossos de caça. 

 

Finalment, en una finca rústica de Valls van descobrir dos cavalls en condicions precàries de salut. La instal·lació on els tenien no complia amb els estàndards mínims requerits per ser considerada una "explotació ramadera". Els agents van traslladar els equins fins a un centre hípic de la comarca de l'Alt Camp.