Andrés Iniesta, el mític exfutbolista del Barça i de la Selecció Espanyola, viu lluny de la seva terra ara. Després de renovar amb l'equip japonès Vissel Kobe, continua vivint al nivell dels millors jugadors.

Tanmateix, com tants d'altres, ha intentat expandir les seves riqueses amb diverses empreses, però de moment sembla que sense èxit. Alguns dels seus projectes simplement han deixat d'existir, mentre que d'altres comencen a mostrar preocupants números vermells.

La mala sort de Andrés Iniesta com a empresari

El seu nom està lligat a diverses companyies al Registre Mercantil. És administrador únic d'Andrés Iniesta Construcciones S.L., una immobiliària que amb prou feines va durar dos anys.

També va ser soci de First Vision Technologies, a Barcelona, ja dissolta. I d'una altra immobiliària també a Barcelona, Picton Solutions, que tampoc no registra activitat.

Actualment, és el seu germà José Antonio que presideix la societat Maresyterey S.L., a través de la que s'administren els negocis espanyols del futbolista. El seu germà, accionista principal també dels cellers, i el mateix Andrés van voler dur a terme un vell somni del seu pare.

Vins per complir el somni del seu pare

Aquest somni són els vins de Denominació d'Origen Manchuela. Segons indica la companyia, van començar la seva activitat en els anys 90, "quan el pare de l'Andrés, José Antonio Iniesta, aposta pel sector vitivinícola amb la plantació de 10 hectàrees de vinya i la il·lusió de poder elaborar algun dia els seus propis vins".

Cellers|Bodegues Iniesta / Wikimedia

Cellers Iniesta a Fuentealbilla, localitat natal del futbolista / Wikimedia

Va ser el 2010, l'any del Mundial, van obrir les portes dels cellers al públic i des d'aleshores s'han continuat expandint.

Avui dia "compten amb gairebé 300 hectàrees de vinya que acullen 14 varietats diferents de raïm amb què es produeixen vins blancs, negres i rosats i fins i tot escumosos emmarcats dins de la Denominació d'Origen Manchuela". "Deu anys després de començar aquest projecte familiar, les marques Corazón Loco i Finca El Carril han aconseguit guanyar-se el reconeixement del gran públic i dels experts del món del vi a nivell nacional i internacional".

Cases rurals paralitzades per la pandèmia

La família ha invertit fortament en el projecte, que encara espera els guanys. I és que en 2018 Bodegas Iniesta va tenir unes pèrdues un 21% superiors a les d'un any abans.

Van passar de perdre més de 338.000 euros el 2017 a superar els 400.000 aquest exercici. Les dades de 2019 van ser encara més preocupants arribant a pèrdues dobles, de 759.800 euros.

De moment, la companyia no ha actualitzat els números de 2020. Encara que sona dramàtic, la xifra de negoci es manté estable superant àmpliament els dos milions d'euros i s'espera un augment de les vendes gràcies al mercat japonès, al qual se li obriran les portes gràcies a les relacions d'Iniesta al Japó.

Milions per jugar a futbol al Japó

La pandèmia tampoc no va ajudar les operacions. El seu negoci d'enoturisme, que combinava visites als cellers i una estada rural a les seves instal·lacions es va veure totalment paralitzada.

De moment no s'han reobert els allotjaments, encara que sí que es poden visitar les vinyes. Així ho confirmaven des de la direcció al mitjà Vanitatis: "Les cases rurals romanen tancades al públic. Probablement, no reactivem l'activitat fins a la primavera de 2022".

Iniesta EP (2)

Andrés Iniesta / EP

Tanmateix, Andrés Iniesta segueix en una privilegiada posició econòmica gràcies a la seva destresa en el futbol.

I és que, segons Forbes, el manxec és el setè futbolista més ben pagat del món, amb uns ingressos anuals d'aproximadament 33 milions d'euros.

D'aquests, 25 provenen del Vissel Kobe del Japó, amb el que va renovar a la primavera, i entorn de 4 de drets d'imatge, patrocinant marques com Asics o Nissan.