Està prohibit i impedeix als interns de les presons, entre altres coses, mantenir el contacte no controlat amb l'exterior i continuar amb la seva activitat delictiva, però el nombre de mòbils intervinguts pels funcionaris de presons als centres penitenciaris de Catalunya ha augmentat considerablement els darrers anys. Segons les dades facilitades pel Departament de Justícia, els anys 2023 i 2024 s’ha disparat el nombre de mòbils decomissats als centres penitenciaris, arribant a 874 i 859 respectivament. Segons les mateixes dades, l’any 2018, fa set anys, se’n van decomissar, durant tot l’any, 358 terminals.

Les dades oficials parlen per si soles. Un de cada deu interns ha estat enxampat amb un mòbil, de mitjana, tot i que, segons ha pogut saber ElCaso.cat, és cert que alguns dels mòbils intervinguts s’intercepten en grup, quan s’introdueixen a la presó. El valor del mòbil dins del centre penitenciari es multiplica per deu. El que és més complicat d’amagar, i per tant té més valor, és el terminal. Els interns que es volen comunicar amb aquests aparells tenen la seva pròpia targeta SIM, que col·loquen al mòbil, que poden llogar per hores o comprar entre diversos interns.

Mòbils de presó i mòbils més moderns

La meitat dels mòbils intervinguts són d’estil “presó”, un format molt petit, només amb capacitat per trucar, que poden tenir un preu de poc més de 20 euros al carrer i que els interns entren amagats al cul, i que a dins poden arribar a valer deu vegades més. Recentment, però, també s’han detectat mòbils smartphone, amb capacitat per fer videotrucades i connectar-se a internet, amb un preu, a l’interior de la presó, que multiplica per tres o quatre el seu valor de mercat. Quan es detecta un terminal a l’interior de la presó, a més de retirar-lo, també se sanciona l’intern que es pot relacionar amb el mòbil i s’obre una investigació per aclarir d’on pot haver sortit. Fonts penitenciàries consultades per ElCaso.cat asseguren que la màfia que es dedica a vendre mòbils a l’interior dels centres penitenciaris ha guanyat molta força els darrers anys. En set anys, i sempre segons les dades oficials, s’han requisat 4.546 mòbils als interns de les presons catalanes.

Des de Marea Blava, l’associació de funcionaris de presons, apunten que, tot i el lleuger retrocés de 2024 en relació amb el 2023, aquest gran nombre de mòbils confiscats a les presons del país és representatiu de la vulnerabilitat dels centres. Alerten que cal també preguntar-se quin és el nombre real de mòbils que hi ha a l’interior de les presons de Catalunya, no detectats. L’any 2024 es van intervenir 217 mòbils a la presó de Quatre Camins, a la Roca del Vallès, una ràtio semblant a la del Centre Penitenciari de Joves, també a la Roca, on se’n van confiscar 56 entre els 436 interns aquest passat any.

Seguir amb delictes des de la presó

Des de la mateixa associació s’alerta que els usos dels terminals que es troben a l’interior de les presons no són en cap cas innocents. Alguns presos utilitzen el mòbil per donar continuïtat a l’activitat delictiva també des de la presó. Així mateix, molts reclusos comencen noves activitats delictives mentre compleixen condemna, com ara la coordinació de l’entrada i distribució de droga a l’interior del centre. Aquest tràfic de drogues dins la presó va acompanyat sovint de la creació de xarxes d’extorsió, tant cap a altres interns com cap als seus familiars, als quals s’obliga a fer d’intermediaris per introduir la droga. Els mòbils també serveixen per gestionar els pagaments derivats del tràfic i consum de substàncies dins la presó, i fins i tot per trencar les ordres judicials de protecció i no comunicació amb les víctimes, posant-les en risc.

🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!