Nou cop a la màfia marroquina que s’encarrega d’entrar a l’Estat haixix per ser enviat per via terrestre a tota Europa. Catalunya, per la pressió que està fent la Guàrdia Civil amb milions d’euros invertits al sud de la Península, s’està convertint en un punt important d’aquest tràfic de droga que puja des del nord d’Àfrica. Els Mossos d’Esquadra, en col·laboració amb Vigilància Duanera, han pogut detenir nou persones i s’han intervingut 1.146 quilos d’haixix. L’organització, que estava organitzada des del Marroc, tenia a Cunit (Baix Penedès) un centre logístic des d’on es feien canvis de vehicles per seguir la ruta en direcció al nord per traslladar la droga cap a països del centre d’Europa. 

 

El passat 20 de gener de 2022 la Policia Local de Deltebre estava fent un control de pas en una carretera i un vehicle es va escapar per la zona de Riumar. El totterreny —un Jeep Montero, que va donar nom al cas, cas Montero—, en veure la policia, va fugir i no va ser fins una estona més tard que els agents el van poder interceptar prop de la localitat de Deltebre. Els policies van escorcollar el vehicle i, al seu interior, hi van trobar 21 fardells d’haixix amb un pes total de 784 quilograms. L’únic ocupant del vehicle va quedar detingut per un presumpte delicte contra la salut pública i no tenia antecedents policials. D’aquella troballa es va iniciar la investigació que ara s’ha pogut explotar.

Un any d’investigació per trobar d’on venia la droga

Durant gairebé un any agents de l’Àrea Central de Crim Organitzat i d'Àrea d’Investigació criminal de les Terres de l’Ebre dels Mossos d’Esquadra i agents de Vigilància Duanera han estat darrere d’aquesta droga per aclarir d’on sortia i qui s’encarregava d’entrar-la a l’Estat i de traslladar-la cap al nord. 

Els Mossos han pogut confirmar que l’organització tenia una important estructura a l’Estat per moure la droga que entrava, des del Marroc, per la zona sud de la Península. Quan la droga ja era a l’Estat la movien amb furgonetes i camions per via terrestre amb un sol conductor, per si eren enxampats. Els investigadors van saber que els narcotraficants tenien a Cunit un punt logístic que feien servir com a hub per fer els canvis de vehicles, els que arribaven des d’Andalusia, per als que havien de seguir en direcció a França.

Explotació de la investigació

El 29 de gener de 2023 es va localitzar un camió a Manresa (Bages) operat per aquesta organització criminal, que transportava 360 quilograms d’haixix ocults al terra. Els investigadors van arrestar el conductor, amb antecedents policials per tràfic de drogues, que va ingressar a presó. A principi de març, quan els investigadors van poder acreditar l’activitat delictiva de l’organització i havien identificat els seus membres, es va explotar la investigació amb entrades i escorcolls a Cunit, Segur de Calafell, Amposta, Masdenverge i Castelló (País Valencià). Es van detenir un total de nou persones. Dos d’ells s’encarregaven de la logística del transport i els altres al blanqueig dels diners que aconseguien del tràfic de drogues. En total es van intervenir 152.000 euros en efectiu, 1.702 grams d’haixix i sis vehicles, entre turismes, furgonetes i monovolums, alguns dels quals d’alta gamma. 

Els detinguts, tots de nacionalitat marroquina, van ser entregats al Jutjat d’Instrucció 3 de Tortosa, que instrueix la causa, i en va decretar l’ingrés a presó per a tres dels detinguts mentre que la resta van quedar en llibertat amb càrrecs. La policia assegura que es poden fer més detinguts. 

El problema de l'haixix

Catalunya té un problema greu amb la marihuana, però des de fa mesos que alguns dels investigadors de la policia catalana també han posat en relleu el problema que genera el tràfic d’haixix, amb narcollanxes que entren a la costa, per evitar-se el transport des del sud d’Espanya, o, com en el cas que s’ha desmantellat ara, amb bases logístiques a casa nostra. Fa poques setmanes es van trobar, en pocs dies, diverses narcollanxes carregades d’haixix i embarcacions llestes per ser llançades al mar per fer transport d’aquest tipus de droga.