El negoci de la marihuana és rendible. Permet també pagar lloguers a xalets de luxe al Maresme, uns imports que no estan a l'abast de tothom, però sí dels narcotraficants que guanyen milionades amb el conreu i el tràfic internacional de la marihuana. Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional espanyola han identificat en aquesta comarca un clan familiar iranià, amb documentació holandesa, que conreaven marihuana en xalets de luxe en diverses urbanitzacions i que per evitar que fossin detectats per la policia pagaven el lloguer. Van cometre un error, però: la llum la tenien punxada.

Els detinguts, membres d'aquesta suposada organització criminal dedicada al tràfic internacional de marihuana, feia anys que estaven instal·lats a Catalunya i alguns dels arrestats tenien antecedents a Holanda, d'on havien escapat. Allà, als Països Baixos, també s'havien especialitzat en el conreu de marihuana. Tot aquell aprenentatge l'havien aplicat en les plantacions del Maresme, que, segons els Mossos, tenien una alta sofisticació i automatització, que permetia aconseguir encara més beneficis

 

Durant la investigació policial es va poder acreditar que tenien cases de luxe en diverses urbanitzacions de la comarca del Maresme. El grup criminal estava liderat per diversos germans i altres familiars directes que conformaven una estructura jeràrquica rígida en la qual mai utilitzaven persones alienes al grup per a mantenir la seva discreció. Només en casos puntuals, requerien serveis de terceres persones poc qualificades per a tasques de manteniment del cultiu, tractament de la marihuana, envàs i transport d'aquesta per a la seva posterior venda al mercat negre. Aquests 'jardiners', que és com es coneix en l'argot policial els encarregats de vigilar la marihuana, no tenien coneixement de com funcionava l'entramat criminal familiar. La investigació també va poder relacionar la família amb diverses empreses dedicades a la gestió immobiliària per l'obtenció de les cases i lloguer de vehicles que es feien servir per al conreu i trasllat de la marihuana. 

La llum va delatar el grup criminal

Els Mossos van poder acreditar davant del jutjat que ha portat la investigació un consum elèctric exagerat. Segons els càlculs de l'empresa distribuïdora, en els sis xalets que controlava el grup criminal es van detectar connexions fraudulentes que van comportar 1,53 GWh d’energia defraudada, que equival al consum d’una població de 438 habitatges -tenint en compte un consum anual de 3.500 Kwh/habitatge-. El cost de l’energia defraudada ascendeix a una quantitat de 383.469 euros, segons els Mossos d'Esquadra. 

240327 EX CAS PERSIA WHITE MARIHUANA MARESME FOTO 1
Imatge de la zona on s'amagava aquest clan iranià de la marihuana / CME

La investigació de la UI de Mataró, la DIC de Metro Nord dels Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional va permetre el passat 13 de març assaltar les plantacions i detenir catorze persones. Es van intervenir 110 kg de cabdells de marihuana aptes per a la venda, 7.000 plantes de marihuana en diferents estats de floració i diversos vehicles per transportar la droga. Un dels líders de la banda no va poder ser detingut en el moment de les entrades i va ser arrestat el Dilluns Sant a l'Aeroport del Prat, a Barcelona, quan volia sortir del país.