L'Equador va declarar la guerra al narco després que una banda assaltés un canal de televisió de Guayaquil el passat 9 de gener. Ara, s'ha aconseguit donar un cop contra el tràfic de drogues a la ruta entre Guayaquil i Màlaga en una operació conjunta entre la Policia Nacional i Vigilància Duanera, per la part espanyola, i la Policia de l'Equador. Els incidents violents al país sud-americà van fer reaccionar el president Daniel Noboa, que ni tan sols portava dos mesos al càrrec, i les forces armades es van enfrontar al crim organitzat que havia utilitzat l'enclavament equatorià com a punt d'entrada i sortida d'estupefaents produïts, majoritàriament, als veïns Colòmbia i Perú. Però aquesta batalla ha arribat a territori espanyol i ha portat a fer caure una de les principals portes d'entrada de cocaïna a Europa, a través del port de la ciutat andalusa.

Així ha estat el gran cop contra la cocaïna a Espanya i l'Equador

La Policia Nacional, Vigilància Duanera i la Policia Nacional de l'Equador han realitzat -i continuen duent a terme- una operació conjunta tant a Espanya com a l'Equador. Els cossos han fet de manera simultània 21 entrades i escorcolls a Espanya i 56 a l'Equador, en els quals s'han intervingut més de 40.000 euros en efectiu, gran quantitat d'immobles, vehicles d'alta gamma i diversos productes financers. Respecte a la droga intervinguda, en aquests moments no hi ha dades exactes, però les autoritats creuen que aquest càrtel seria el responsable de l'intent d'introducció d'almenys 3.200 quilos de cocaïna a Europa, els quals tenien com a origen el país sud-americà i destí diferents ports europeus.

Els agents dels tres cossos participants a aquesta macrooperació transfronterera han detingut un total de 30 persones -18 a l'Equador i 12 a Espanya-, de moment, que formaven part d'una organització criminal assentada a la província de Màlaga, a la ramificació espanyola, i a Guayaquil, a la base equatoriana. Se'ls considera responsables de la introducció i distribució de grans remeses de cocaïna a Europa des de Sud-amèrica per via marítima, així com la inversió dels beneficis il·lícits a Espanya. Però encara que l'epicentre ha estat la ciutat andalusa, s'han dut a terme nou registres a Barcelona, Madrid, València, Sevilla, Granada i Cadis, així com uns altres 33 a localitats de l'Equador. Per la qual cosa no es descarten més detencions tant als dos Estats com a d'altres de la Unió Europea.

Més de tretze milions d'euros i molta cocaïna

L'organització comptava amb una gran experiència en la introducció a la Unió Europea de grans quantitats de cocaïna utilitzant noves tècniques per escapolir-se dels controls establerts, i comptant per a això amb un complex entramat empresarial internacional, el qual els permetia introduir al circuit legal els beneficis obtinguts il·lícitament. De fet, es creu que seria la responsable d'almenys 3.200 quilos d'aquest estupefaent introduït al continent europeu.

Respecte al circuit estructurat del càrtel, del qual s'ha detingut els principals responsables, s'ha aconseguit veure la quantitat de diners que s'havien invertit de forma dubtosa en habitatges a Espanya. Així, s'han bloquejat gran quantitat d'immobles, valorats en més de tretze milions d'euros. També s'enquadren en aquest entramat de blanqueig vehicles d'alta gamma i rellotges de luxe, així com altres productes financers. L'operació contínua oberta per part de la Policia Nacional, Vigilància Duanera i la Policia Nacional de l'Equador, i no es descarten nous arrestos.

L'albanès Dritan Gjika és el líder del cartell

Els detinguts, de nacionalitats equatoriana, espanyola, argentina, colombiana, albanesa i xinesa, estan involucrats en almenys onze operacions per portar a Europa carregaments de cocaïna produïda a Valle del Cauca (Colòmbia) a través d'embarcaments de plataner a ports de l'Equador. Segons la policia equatoriana, el líder del càrtel és l'albanès Dritan Gjika, que no es troba entre els detinguts, i que està vinculat a l'empresari equatorià Rubén Chérres, que l'any passat va ser assassinat després que es revelés una investigació policial que indagava als nexes que tenia amb aquest suposat narcotraficant.