La Guàrdia Civil ha desarticulat a Barcelona una important organització criminal que es dedicava al tràfic internacional de marihuana. La investigació d’aquest grup, emmarcada dins de l’operació Pinarel, es va posar en marxa a l’estiu de 2020, després que s’interceptessin dos cotxes que transportaven 185 kg d’haixix des de Màlaga a Barcelona.

La investigació ha portat a detenir 34 persones, i 17 més estan sent investigades. A més, han detectat quatre empreses pantalla que servien per a enviar la droga a l’estranger i per a blanquejar els diners. En suma, els detinguts estan imputats per delictes de tràfic de drogues, pertinença a una organització criminal, tenir armes de manera il·lícita, defraudació del fluix elèctric i blanqueig de capital.

Paral·lelament a les detencions, els agents van trobar 160.000 plantes de marihuana, així com 12,6 tones més ja processades, mitja tona d’haixix, més d’1 kg de cocaïna, 45.000 euros en efectiu i una gran varietat d’armes blanques i de foc. El grup operava des de Vilafranca del Penedès i Rubí, i també hi ha detinguts a Andalusia i a València.

El clan operava per tot el país

Va ser el juny del 2020 quan la Guàrdia Civil va tenir el primer contacte amb aquest grup criminal. Va ser arran de la confiscació de 330 kg d'haixix amagats en un camió d'escombraries que els agents van tenir coneixement de les activitats del clan. Posteriorment, van detenir uns membres que feien servir el mètode go fast per a transportar la droga a Catalunya des d'Andalusia. Aquest mètode consisteix en què un cotxe de gran cilindrada obre pas per determinar si el trajecte és segur, mentre que un altre automòbil transporta tota la mercaderia.

A finals d'any es va poder demostrar la correlació de les detencions fetes a l'estiu, i el febrer del 2021 es van registrar de manera simultània 16 immobles del barri del Pinar, a Rubí. L'interior d'aquests pisos va estar modificat per instal·lar plantacions de marihuana. En aquesta ocasió es van intervenir més de 1.300 plantes. Mentrestant, a Montcada i Reixac es duia a terme la desarticulació de la branca de l'organització encarregada de la distribució tant majorista com petita escala.

Imatge2
La Guàrdia Civil ha confiscat 160.000 plantes de marihuana. 

Connexions internacionals

La Guàrdia Civil també va identificar dintre de l’organització a membres d’origen Turc que feien els enviaments internacionals a gran escala a Suïssa, d’on eren nacionals. Per fer veure que els enviaments eren legals, els transports utilitzaven documents basats en falsos anàlisi de marihuana medicinal. Els van enxampar després d’intervenir un camió a la província d’Albacete que contenia quatre tones d’aquesta droga llistes per ser venudes a Suïssa.

Aquest any, finalment, els agents de la benemèrita van poder relacionar altres tres empreses que tenien permís per vendre marihuana amb finalitat medicinal. A aquestes empreses ubicades a Castalla (Alacant), Tuéjar (València) i a Sant Quirze del Vallès (Vallès Occidental) es van trobar 12.000 plantes i 2,5 tones de marihuana processada que no complia amb els permisos.