Nova nit d'incidents a Barcelona. Molt diferents de la nit passada, però els Mossos han hagut de tornar a dispersar grups de persones que passades les sis del matí han fet aldarulls a la zona de platja, al Bogatell, després d'un macrobotellón que ha omplert tota la platja des de Nova Icària fins al Fòrum amb milers de persones -30.000, segons l'Ajuntament de Barcelona.

Els incidents que s'han registrat aquesta nit han estat menys greus que els de la nit de divendres a dissabte a la zona de plaça Espanya, però a l'espera de dades oficials de Mossos i de l'Ajuntament de Barcelona, també s'han fet incendis de motos, s'han produït ferits per arma blanca i s'han assaltat locals comercials a la zona. Al voltant de dos quarts de vuit del matí la platja ha quedat controlada.

De plaça d'Espanya (blindada) al Bogatell

A primera hora de la nit totes les mirades estaven posades en la plaça d'Espanya. Després dels incidents de la nit anterior, els Mossos havien organitzat un dispositiu que saturava completament la plaça. S'havien enviat furgonetes de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) de tot el país per vigilar el botellón que s'esperava.

La convocatòria hi era. A més d'ARRO, que feia controls de pas a totes les entrades, la Brimo dels Mossos també feia passades per carrers i places properes per anar desfent les concentracions que es feien de joves amb bosses amb ampolles d'alcohol. Al contrari del que s'havia fet a les dues primeres nits de les festes de la Mare de Déu de la Mercè, la policia evitava que les concentracions s'enquistessin.

 

El cost personal de l'operatiu, però, saltava a la vista. Desenes de policies -ARRO, Brimo, Seguretat Ciutadana i algunes unitats centrals, com la de Drons- havien pres la plaça.

Veient que era impossible fer botellón a la plaça d'Espanya, els joves han optat per la segona opció. Els grups de WhatsApp trien fum i tothom se citava en un nou emplaçament, a la platja del Bogatell. Dit i fet. Desenes de joves, milers de persones, han iniciat de manera esglaonada l'evasió des del centre de Barcelona fins a la zona del Bogatell. Des de l'estació de metro fins a tocar la platja, durant tota la nit s'han vist corrues de joves.

foto 3848430

Milers de joves al macrobotellón del Bogatell / Jordi Pujolar 

Incidents al Bogatell: baralles, incendis i pedres contra la policia

Milers de joves se n'han anat concentrat per tot l'arc marítim de Barcelona. Hi havia gent des de Nova Icària fins al Fòrum. En algunes zones, com davant del Club Nàutic, milers de persones aprofitaven una plaça per fer música i ballar.

 

Els incidents no s'han fet esperar. Grups de joves han patit agressions per altres persones que els volien robar, algunes persones han hagut de ser ateses pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) per ferides d'arma blanca -ara per ara, semblen d'ampolles de vidres; a l'espera de confirmació oficial i del resum de dades d'assistències- i per baralles, s'han cremat motos i també s'han assaltat locals comercials, com els d'un restaurant de la zona de la platja.

S'espera que durant el matí des de l'Ajuntament es faci una valoració més acurada dels fets, tot i que, segons fonts de la policia catalana, l'evolució dels incidents ha estat menys greu que en la nit passada.

 

A les sis de la matinada, quan ja havia baixat l'afluència de persones, diverses furgonetes dels Mossos han dispersat a les persones que quedaven, que estaven fent incendis. La policia ha estat rebuda amb llançaments de pedres i ampolles de vidre. La zona oberta, propera a la platja, amb grans espais, ha evitat un enfrontament directe amb la policia. Els esvalotadors que quedaven desperts se n'han anat retirant.

Botellón Bogatell / ACN

Dues persones intenten cremar una motocicleta, a la zona del Bogatell / Jordi Pujolar

L'objectiu del dispositiu policial, aconseguit a mitges

Fins a gairebé les vuit del matí, quan ja ha sortit el sol, els Mossos han seguit fent passades amb les furgonetes d'ordre públic per fer marxar els últims reductes i tancar una nova nit d'incidents, però sense els greus aldarulls i la batalla campal de la passada nit a plaça d'Espanya.

 

L'objectiu del dispositiu policial, aconseguit a mitges. Les imatges de grans concentracions per la Mercè s'han vist cada any, però s'han pogut evitar repetir escenes com les de la passada nit, quan el centre de Barcelona es va convertir en una batalla campal fora de control amb ferits, incendis i saquejos a botigues.

Més de 30 detinguts

En una primera actualització, els Mossos han assegurat que s'han fet uns 30 detinguts. Amb agents de paisà i el suport de drons des del cel, la policia catalana ha pogut seguir i atrapar en calent els esvalotadors i grups de joves que s'han dedicat a atacar i saquejar comerços o atracar a altres persones. Un cop detinguts s'han extret de la zona amb suport d'equips d'ordre públic.

Aquestes detencions s'han pogut fer gràcies a l'obertura de camp que ha suposat que els fets s'hagin desenvolupat al Bogatell. A la zona de plaça d'Espanya, amb moltes més aglomeracions i en un espai molt més reduït, era molt més complicat seguir els violents i poder-los arrestar.

Imatges dels incidents al Bogatell

La zona del Bogatell, però, no s'ha salvat. A primera hora del matí es podien veure locals destrossats, motos calcinades al mig del carrer i un clar exemple dels incidents de la nit i matinada. El govern d'Ada Colau va assegurar que ho evitaria, però s'ha topat, com és habitual, contra el mur de les coses reals.