La segona nit de festes de la Mare de Déu de la Mercè de 2021 a Barcelona ha acabat amb greus incidents a la zona de plaça d'Espanya, que sembla el lloc que els joves de la ciutat han escollit per celebrar els macrobotellons d'aquesta festa major.

Ferits, incendis, atacs a la policia i l'assalt el Palau de Congressos és el resum d'una de les nits més violentes d'aquest final d'estiu a la capital de Catalunya.

Incidents Botellón Barcelona / Pau de la Calles / ELCASO.CAT

Imatges del botellón de Barcelona, amb greus incidents / Pau de la Calle

Greus incidents en la segona nit de la Mercè de Barcelona

Dijous unes 15.000 persones s'hi van reunir i la policia no va tenir capacitat de desallotjar-les, però aquesta nit el nombre de persones s'ha multiplicat i, de nou, milers de persones s'han concentrat des de plaça d'Espanya fins a gairebé a tocar la Font Màgica, al capdamunt de l'avinguda de Maria Cristina.

L'efecte crida que es va fer des de l'Ajuntament de Barcelona ahir, quan el tinent d'alcalde Jordi Martí va assegurar que no es podien evitar les grans concentracions de persones, sembla que ha estat letal.

 

El macrobotellón de plaça d'Espanya ha acabat amb greus incidents, barricades, incendis, el Palau de Congressos saquejat i desenes de ferits, segons el primer balanç. Al llarg del matí l'Ajuntament de Barcelona oferirà dades de participació d'aquesta segona jornada calenta de la Mercè 2021, però segur que supera de llarg les 15.000 que van comptabilitzar durant la revetlla de la Mare de Déu. Les dades oficials a les quals ha tingut accés ElCaso.cat de fonts policies situen en 35.000 persones les que aquesta nit s'han concentrat a la zona de plaça d'Espanya.

 

Baralles i desenes de ferits 

Com el dia abans, a poc a poc milers de joves es van anar apoderant de la plaça d'Espanya i de l'avinguda de Maria Cristina. Amb el pas de les hores l'ambient festiu es va anar convertint en un còctel explosiu. Si bé la policia no actuava, al voltant de les cinc de la matinada han hagut de fer-ho.

 

En total el SEM ha atès 43 ferits, 3 greus, 23 menys greus i 17 lleus. 

L'ambient a la macrofesta il·legal anava pujant de to i les informacions que arribaven era que s'estaven produint enfrontaments violents entre grups de joves i que hi havia diversos ferits per arma blanca. Hi ha hagut 13 persones apunyalades i també diverses denúncies per delictes contra la llibertat sexual.

Incidents Botellón Barcelona / Pau de la Calles / ELCASO.CAT

Incendis i barricades contra la policia durant el botellón de Barcelona / Pau de la Calle

No s'ha pogut aguantar la pressió: barricades, incendis i ferits

Quan no s'ha pogut esperar més, equips antiavalots de la Guàrdia Urbana, la UREP, i també furgonetes de l'ARRO i dels Mossos d'Esquadra, han intentat dispersar els grups de joves que seguien de festa.

 

No ha estat fàcil. Els incidents s'han repartit per tota l'avinguda de Maria Cristina i també pels carrers propers a plaça d'Espanya. Els assistents al botellón també han assaltat i saquejat el Palau de Congressos, el que fins fa pocs dies era també un dels punts de vacunació per la Covid-19, el més gran de Catalunya. Com a mínim, dos cotxes de la Guàrdia Urbana de Barcelona han quedat calcinats i alguns més amb greus destrosses.

Els joves han incendiat arbres, contenidors i han fet barricades per evitar el pas de la policia, que ha hagut de fer ús de material antiavalots i de passades amb furgonetes per intentar dissoldre la massa, que seguia generant aldarulls a la zona.

 

Segons recull la secció sindical CSIF, unes 300/400 persones que feien el botellón a la Plaça Espanya s'han trasllat a la comissària de policia que es troba al Carrer de la Guàrdia Urbana amb l'objecte d'assaltar-la. El grup hauria provocat danys en les pròpies instal·lacions i crema i destrosses de vehicles policials i particulars.

Diversos detinguts

Fins a gairebé dos quarts de set no s'ha recuperat la calma a la plaça d'Espanya. S'està a l'espera que Mossos i Guàrdia Urbana facin valoració dels fets i pugui aportar dades sobre els arrestats -com a mínim se n'han fet una desena, a les set de la matinada, segons informacions policials- i també si hi ha agents ferits.

Incidents Botellón Barcelona / Pau de la Calles / ELCASO.CAT

La Guàrdia Urbana ha fet com a mínim deu detinguts durant la nit / Pau de la Calle