Són molts els objectes que podem trobar al fons del mar, però poques vegades es troba un crani humà. I aquesta és la sorpresa que es va endur el dissabte al migdia un submarinista provinent de Saragossa que estava bussejant a uns 100 metres de la riba en una platja de Torredembarra (Tarragonès), segons informa Diari de Tarragona.

Buscava petxines, però ha trobat una cosa ben diferent

Sovint, quan anem a la platja busquem petxines o pedres boniques per emportar-nos de record. També podem bussejar per descobrir el fons marí. I això és precisament el que estava fent el jove que ha trobat a quatre metres de profunditat, enterrat sota l'arena, les restes humans. Segons fonts properes a la investigació, el submarinista es va adonar del que podria ser una petxina particular en el fons marí. En desenterrar-la va descobrir el crani humà, que no està complet i manca de mandíbula. En veure-ho, no va dubtar en recollir-lo a la malla que portava per les seves petxines i portar-lo a la platja, a la zona de Els Muntanyans. Un cop allí, va avisar els serveis de socorrisme, que van trucar a la Policia Local.​

Identificar el crani humà no serà fàcil

El submarinista va esperar a la torre de vigilància de socorrisme l'arribada dels investigadors. La troballa dins el mar és competència de la Guàrdia Civil. Per tant, una patrulla de la Policia Judicial va acudir al lloc dels fets juntament amb la Policia Local. Després de la declaració del submarinista davant els agents, aquests van recollir el crani humà i la funerària se'l va endur.

Ara és hora de la part més difícil de la investigació, que és intentar identificar de qui és el crani. La identificació és possible, tot i que molt complicada, perquè les analítiques de la calavera poden ser alterades per l'aigua del mar i altres components marins. Dependrà de l'erosió per saber quin grau de dificultat tindran els forenses per determinar una identitat.

Tanmateix, els investigadors utilitzaran les proves d'ADN i altres anàlisis per comparar en una base de dades, tot i que encara falta per veure si la persona corresponent del crani humà està incorporada en elles per poder donar un resultat positiu en aquesta investigació. D'altra banda, les característiques del crani tampoc ajuden, ja que es desconeix si es tracta d'un home, una dona, un jove o una persona gran. La manca de la mandíbula i la falta de dents impossibilita extreure ADN. 

El crani podria ser d'un desaparegut des de fa tres anys

Les especulacions no van tardar massa a aparèixer. Ahir ja es considerava que el crani podria ser d'un dels dos desapareguts en les últimes riuades de l'Espluga de Francolí l'any 2019. Dels cinc morts, només en van localitzar tres, mentre que els altres dos continuen desapareguts.

Actualment, el cas està sota les mans del Jutjat d'Instrucció número 7 de El Vendrell (Baix Penedès).