La nit del passat diumenge la Policia Nacional va arrestar a Vigo un home per assassinar a la seva veïna a sang freda a l’interior del domicili d’ella. Els crits de la víctima van alertar a una altra inquilina, qui va trucar a la policia. En arribar al lloc dels fets, els agents van trobar el presumpte assassí llepant-se la sang de les mans mentre exclamava: “Està morta!”

Pablo, de 63 anys, va confessar el crim al moment, va ser detingut i va passar a disposició judicial. En un primer moment es contemplava el succés com un possible cas de violència de gènere, però es va descartar aviat al comprovar-se que agressor i víctima ni vivien juntes ni mantenien cap tipus de relació.

De fet, l'única cosa que els unia era viure al mateix edifici. I la convivència veïnal estava lluny de considerar-se bona. Maria Jesús, de 56 anys, portava només any i mig vivint al número 70 del carrer Zamora, però les baralles entre els dos veïns eren constants. Aparentment, la víctima tenia una lesió a les mans que li impedia agafar correctament les coses. Era habitual que li caiguessin sobretot les eines de cuina, ocasionant un soroll que Pablo detestava.

Els dos vivien porta amb porta, i durant els últims dies el presumpte assassí havia assetjat a Maria Jesús, cridant-li al replà i deixant-li notes amenaçadores per sota de la porta. Aquesta conducta es va agreujar fins al punt que Maria Jesús tenia por fins i tot d'obrir-li la porta.

Va esperar que tornés a casa per a assaltar-la

Tot fa pensar que el crim va ser premeditat. Per com van trobar l'escena, amb la porta oberta i les claus posades per fora, sembla que l'assassí va esperar que tornés la seva veïna, que segons els testimonis tenia una rutina marcada i era molt puntual. Possiblement, la va assaltar quan Maria Jesús obria la porta de casa seva.

Aquesta agreujant de traïdoria, és a dir, quan l'atacant s'assegura la indefensió de la víctima, ha motivat que se'l jutgi per un presumpte delicte d'assassinat en comtes d'homicidi. La magistrada del cas ha decretat l'ingrés a presó provisional i sense fiança del detingut, qui s'enfronta a una pena de 20 anys entre reixes.

Segons la portera de l’edifici, Maria Jesús estava pensant en mudar-se pròximament. Ha estat enterrada avui a la localitat de Mugares, Toén (Ourense) d’on era originària. Tenia una filla i un net, que resideixen a una altra província.