Falta poc més d’una setmana pel sorteig de la tradicional Loteria de Nadal. El dijous 22 de desembre es revelarà en quina localitat tocaran els 400.000 euros que conformen el premi ‘Gordo’. Des que es van posar a la venda, pràcticament tothom que ha adquirit un dècim s’ha plantejat què faria si cau a casa seva aquesta quantitat desmesurada de diners, però molt poca gent pensarà en què haurà d’evitar fer en cas d’esdevenir de cop i volta milionari.

Cinc consells sobre què no fer si ens toca la loteria

En primer lloc, el més prudent seria no fer ostentació de la fortuna recentment obtinguda. Hi ha gent que prefereix mantenir l'anonimat i no revelar ni tan sols als mitjans de comunicació que han estat els afortunats. La discreció en aquests casos pot ser molt important, ja que pot evitar que estiguem en el punt de mira d'estafadors, així com l'aclaparament que pot comportar ser perseguits pels periodistes que ens vulguin entrevistar. Revelar la nostra fortuna a un cercle petit de familiars i amics íntims és, sense dubte, la millor manera d'actuar.

També hem d'evitar que la sort d'haver guanyat el 'Gordo' ens faci prendre decisions dràstiques i, en molts casos, insensates. Per tant, haurem de resistir la temptació de presentar la nostra carta de renúncia a la feina, i pensar que podrem viure folgadament durant la resta de la nostra vida. En aquesta línia, també haurem d'intentar no gastar tot el premi d'una, o en coses que realment no necessitem. La gestió d'una quantitat tan elevada de diners pot ser tot un repte, i el millor seria acudir a assessors fiscals que ens puguin orientar al respecte.

Per altra banda, l'eufòria d'haver guanyat la Loteria de Nadal pot tenir un efecte advers en nosaltres com, per exemple, fer-nos més descuidats i perdre el dècim abans de poder cobrar el premi. Finalment, i el més important, ens hem d'acordar de cobrar efectivament el premi. El període per a bescanviar el bitllet és de tres mesos a partir de l'endemà de l'anunci del sorteig. Per tant, l'últim dia per cobrar la Loteria de Nadal serà el 22 de març del 2023. Si ningú ha reclamat els diners per a aquesta data, l'Agència Tributària es farà càrrec de la suma i ja no es podrà reclamar, a menys que un jutjat consideri que les causes que han endarrerit el seu cobrament són legítimes i falli al nostre favor.