Loles León, coneguda noia Almodóvar, Paloma Cuesta a Aquí no hay quien viva i flamant participant de Masterchef Celebrity, no ha tingut una carrera fàcil. Després d'una dura persecució per part d'Hisenda, que li va portar a prop de la ruïna, l'actriu es recupera en un pis de Madrid, sense deutes i amb molta feina.

Loles León, de noia Almodóvar a la ruïna

Tot va començar amb un petit paper de recepcionista en els estudis de doblatge EXA de Mujeres al borde de un ataque de nervios, el gran superèxit de 1988, on Almodóvar semblava posar-la a prova per acabar sent una de les seves reconegudes noies.

Loles León en 'Dones al caire d'un atac de nervis' / El Deseo

Loles León en 'Mujeres al borde de un ataque de nervios' / El Deseo

El director manxec va tornar a apostar per ella, donant-li molt més protagonisme a Átame, on actuava al costat de Victoria Abril. I d'allà, tot aniria rodat, amb papers en Yo soy esa, on debutava Isabel Pantoja, La pasión turca o La niña de tus ojos.

Tanmateix, va ser la petita pantalla la que li va donar l'eternitat que encara arrossega. El seu paper com a primera dama de l'escala a la sèrie Aquí no hay quien viva, on encarnava Paloma Cuesta, un dels personatges més famosos del programa, l'ha mantingut en la memòria dels milions d'espectadors per sempre.

Paloma Cuesta perseguida per Hisenda

Però com tantes altres estrelles, va caure de la fama al pou i tot es va enfonsar el 2015, quan amb prou feines trobava ofertes de treball i s'arruïnava amb els impostos.

Així ho denunciava al mitjà LOC aquell any: "Això és la llei de la vida. Cal dir-ho al govern espanyol, perquè a mi m'ha arruïnat el govern espanyol amb aquests impostos i amb aquests IVA. Jo no li dec diners a cap creditor, ni a ningú. És Montoro! Tu saps amb qui dormo? Amb Montoro! He hagut de vendre el meu apartament de la platja. Et sembla poc? Els estalvis de 30 anys...".

Fins i tot el seu fill, productor audiovisual, s'havia vist afectat per la situació: "Si és que no hi ha feina per a ningú, amor. Hem hagut de tancar la productora. Tenim un IVA que ens mata a tots", rematava.

Loles León interpretant Paloma Cuesta / Antena 3

Loles León interpretant Paloma Cuesta / Antena 3

Per si no n’hi hagués prou, el 2018 es va destapar que, igual que als seus col·legues d'Aquí no hay quien viva Fernando Tejero i José Luis Gil, la justícia els treia li va treure la raó.

Entre 2008 i 2010 l'Agència Tributària considerava que la feina que va facturar a través de la societat Loleon, de la qual era propietària en aquell moment al 98%, haurien d'haver estat declarats com a subjecte físic.

L'actriu ja havia pagat 187.000 euros per la diferència que suposava tributar d'una o una altra forma, però els tribunals van tornar a donar la raó a Hisenda, per la qual cosa havia de pagar 65.000 euros de multa.

"No ens jubilem perquè no ens deixa Hisenda"

Llavors el Tribunal de Justícia de Madrid dictaminava que la companyia, com que no tenia empleats ni activitat, només existia amb la intenció que l'actriu tributés per l'impost de societats al 24% i no per IRPF, que ascendia fins al 48% en aquell moment a la capital espanyola.

En relació amb els problemes amb Hisenda, també va afegir en una entrevista recent amb El Correo, que en la seva professió "crec que no ens jubilem perquè no ens deixa Hisenda. Nosaltres no podem per Hisenda. Ho fem tot per Espanya. I Hisenda no ens deixa tal com va la vida...".

I sobre rebre una pensió deia que "amb el poquet que ens donen no ens arriba, ho hem parlat i és així... A part d'això, mentre es pot es fa, però per l'altra part no ens arriba. A més, com ens apassiona el que fem som feliços i sentim amor".

La nova vida a Madrid amb un pis ja pagat

Finalment, després d'anys de lluita i amb la pèrdua d'immobles i milers d'euros, Loles León ha aconseguit reflotar i viu en un pis del centre de Madrid.

Amb 150 metres quadrats, sis dormitoris i un lavabo, la hipoteca d'aquesta casa està pagada i ella torna a les arenes a través de la sèrie La que se avecina i la participació en diverses pel·lícules.

Aquest 26 de novembre arribava als cinemes la pel·lícula El refugio, on també treballen María Barranco i Rossy de Palma -més noies Almodóvar-; i la pròxima estrena del film de Marc Crehuet Espejo, espejo, juntament amb Natalia de Molina i Verónica Forqué.

Així, una de les participants de Masterchef Celebrity, nominada tres vegades al Goya i premiada amb el Fotogramas per Aquí no hay quien viva, remunta de la ruïna i pot tornar a respirar tranquil·la per poder continuar fent el que més l'apassiona.