Samantha Vallejo-Nágera, que forma part del jurat de MasterChefTelevisió Espanyola, és l'única jutgessa que no és una de reconeguda xef. Juntament amb Jordi Cruz i Pepe Rodríguez, cada dilluns a la nit tasta els plats dels aspirants, decidint les eliminacions i proves de cada episodi.

Samantha Vallejo-Nájera, jutgessa de MasterChef sense ser xef

Però, si no és xef, què fa la Samantha? La seva família és històricament coneguda pels seus privilegis i suport a la dictadura franquista, durant la qual el seu avi, Antonio Vallejo-Nájera va ser un prestigiós psiquiatre i "depurador" -eufemisme per qui participava en les purgues del bàndol contrari després de la Guerra Civil.

Embolicada sempre en la faràndula espanyola, és germà del conegut empresari Nicolás Vallejo-Nájera, anomenat Colate, que va ser marit de Paulina Rubio.

I en aquest context, la Samantha sempre s'ha espavilat en l'àmbit de la cuina, rebent formacions a les capitals més importants del món.

El seu càtering, Samantha de España, a la ruïna

Tanmateix, no té estrelles Michelin ni restaurants de luxe, sinó un càtering que serveix en esdeveniments d'empresa, casaments i festivitats amb un menú gurmet.

Després de 21 anys de vida, la seva empresa, Samantha Vallejo-Nájera S.L., més coneguda com el càtering Samantha de España, la pandèmia del coronavirus l'ha enfonsat.

Samantha Vallejo-Nágera / EFE

Samantha Vallejo-Nágera / EFE

El forrellat als negocis hotelers i la cancel·lació d'esdeveniments multitudinaris per la covid va deixar la seva empresa a la ruïna. Així ho demostren els seus comptes al Registre Mercantil de Madrid, al qual ret comptes des de l'any 2000.

Pandèmia i deutes astronòmics

Amb una facturació mitjana de gairebé un milió d'euros, durant 2020 la rendibilitat de l'empresa sota en més d'un 37%, acumulant al voltant d'un 65% menys en facturació i producció.

És per això que ha recorregut, en primer lloc, als ERTO i a baixades de sou a la plantilla que li queda, que abans estava conformada per 50 persones, de les que queden al voltant de 23.

Aquestes mesures no han estat suficients i ha necessitat igualment uns préstecs per obtenir 800.000 euros, que fan que el seu deute ascendeixi a un augment del 73%.

Aquestes xifres la posen contra les cordes, i "compromet de manera important la seva viabilitat", recull Vanitatis. Igualment, detalla que les opcions que Samantha de España torni a funcionar com abans són mínimes, per la qual cosa podria tancar-lo definitivament.

Reinventar-se o morir

No és la primera vegada que es troba en una situació econòmica delicada: el 2019 ja va haver de recórrer a un altre préstec amb Bankia per reflotar la seva empresa, que pot ser que no aixequi el cap.

És per això que ha buscat noves alternatives, com la fundació del restaurant Casa Taberna, situat a la localitat de Segòvia de Pedraza, o ser la cara de múltiples anuncis, com de Fairy. I, per descomptat, amb MasterChef, que s'ha convertit en el seu salvavides.