Important desplegament dels Mossos per protegir la zona alta de Barcelona. Feia setmanes i mesos que els veïns que viuen al districte de Sarrià-Sant Gervasi, i concretament a la zona del barri les Tres Torres, eren víctimes de robatoris a casa seva. Els lladres s’havien convertit en els amos d’aquesta zona de Barcelona, amb l’alarma social que això comporta, per la zona és i qui hi viu. Des del passat 15 de desembre els Mossos van posar en marxa un dispositiu especial saturant el barri amb drons, efectius d’ordre públic de l’ARRO, els motoristes dels Guilles, els agents de les Unitats de Seguretat Ciutadana (USC) i de la Unitat d'Investigació (UI) de la comissaria de Sarrià-Sant Gervasi i també el Grup Regional de Delinqüència Urbana (GRDU) per intentar caçar els lladres o, si més no, foragitar-los d’aquesta zona de la capital de Catalunya on estaven fent l’agost.

Només un dels lladres a presó

Durant aquestes setmanes els Mossos d’Esquadra han detingut 25 persones, entre lladres i col·laboradors, la majoria, de nacionalitats de l’Europa de l’Est, els especialistes en aquest tipus de robatoris, silenciosos o per escalada. Amb tot, però, una dada crida l’atenció. Només un d’ells ha ingressat a la presó. Els altres, que tots tenien pocs o cap antecedent, han quedat en llibertat. Els Mossos treuen pit d’aquesta operació i asseguren, tot i que els lladres ja estan un altre cop al carrer, que des de principi d’any no han rebut cap denúncia per robatoris en aquesta zona de Barcelona.

La majoria dels detinguts estan relacionats directament amb robatoris o amb temptatives de robatoris, uns 19. Els altres van ser arrestats per atemptat contra els agents de l’autoritat, falsificació de document públic, per robatori amb força a establiment comercial i tràfic de drogues. La saturació, amb controls dinàmics i estàtics, amb escorcolls a cotxes i a persones, va permetre, assegura la policia catalana, evitar alguns robatoris.

Marcadors, eines i radials

En alguns casos els Mossos van detectar que els lladres havien col·locat o ho estaven fent marcadors a les portes i també van poder intervenir eines per forçar els accessos i accedir a l’interior de les cases. Les eines intervingudes eren tornavisos, punxons, claus falses, radiografies i en algun cas, es va intervenir una radial que feien servir per obrir caixes fortes. En una intervenció els agents van poder recuperar una caixa forta, que va poder ser retornada als seus propietaris.

És el primer cop que els Mossos despleguen per un operatiu com aquest contra lladres de pisos, a la ciutat de Barcelona, la Unitat de Drons. Les imatges captades des del cel permetien tenir una visió més àmplia de la zona i poder detectar possibles vehicles i persones sospitoses i detenir-les, sense necessitat d’activar l’helicòpter policial, que crida molt més l’atenció.