Els comerciants del barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, al districte de Ciutat Vella de Barcelona, estan desesperats. Noten que estan deixats de la mà de Déu. Cada dia algun d’ells és víctima d’un robatori amb força a les seves botigues. Alguns d’ells, com la Clàudia, una jove que regenta una botiga de roba, la Pacific Avenue, al carrer d’Álvarez de Castro, que cada dia té por quan arriba a la botiga per si els hauran tornat a robar. 

Però la versió que la Clàudia dona a les nostres preguntes es repeteix entre els altres comerciants de la zona, a tocar del mercat de Santa Caterina. A cada carrer es pot trobar algú que, en les darreres setmanes, ha estat víctima d’aquest tipus de robatoris. Com la Lídia, que treballa en una perruqueria del mateix carrer, que assegura que el barri cada cop fa més por, sobretot de nit, quan els lladres se senten impunes per a trencar els aparadors i les reixes de les botigues per a entrar-hi i fer-se amb ordinadors i diners en efectiu. Els lladres no busquen gaire més cosa, asseguren els comerciants, que expliquen que molts cops costa més diners arreglar la porta i pair els fets que no pas els diners que es poden emportar o el valor de l’ordinador que feien servir per atendre comandes.

Ningú avisa els comerciants que els han robat

Alguns casos semblen més sagnants, i han fet que els comerciants del barri es comencin a organitzar per demanar resposta a l’Ajuntament de Barcelona i als Mossos d’Esquadra. Asseguren que molts cops, potser saturats per la feina, la policia no alerta als propietaris del robatori, fet que fa que els lladres, quan marxa la policia, tornin, aprofitant que la porta ja està rebentada i se segueixin emportant coses tota la nit. O fins i tot, que s’hi quedin a dormir dintre. Aquest cap de setmana uns lladres van trencar el vidre i van entrar a la seu de la companyia de teatre ‘El Gecko con Botas’, al carrer de Gombau. De matinada hi van entrar, es van emportar diverses coses, diners en efectiu i dues maletes amb el material de dos espectacles que estaven fent des de la companyia; la majoria de coses, productes artesanals per a l’actuació i equip de so. Però l’Helena, responsable de la companyia, explica a ElCaso.cat, que es van assabentar del robatori per l’avís d’una veïna, que va veure la porta oberta. Quan s’hi van acostar per fer una valoració de danys, des de l’exterior, van veure una persona dormint a l’interior, que van poder fer fora. 

Els exemples de robatoris, que segons els mateixos comerciants, arriben a 40 enguany, podrien seguir. Al restaurant Les Dues Sicílies, a la plaça de Sant Cugat, hi han entrat diversos cops. Les càmeres de seguretat han enregistrat tots els assalts, i els veïns i clients tenen clar qui és el lladre: viu en un carrer a dos minuts, i tothom sap qui és. També la policia, assegura l’Elena, la propietària del local. Amb tot, però, encara ningú l’ha detingut. 

Els comerciants, cansats, demanen solucions

Els veïns reclamen més policia a la zona per evitar aquests robatoris, i també ser més estrictes amb les lleis. El propietari de Papallona Circus, alhora, també demana que la policia modifiqui el seu protocol i alerti als propietaris dels locals quan rebin un avís de robatori, per tal de poder tancar la botiga i evitar que durant la nit els lladres, la majoria instal·lats en pisos de la vora, gairebé tots ocupats, i en albergs de multinacionalitats, s’avisin entre ells i vagin buidant les botigues durant la nit. Els Mossos han detectat que els darrers mesos els lladres que es dedicaven a assaltar turistes i autòctons per fer-se amb carteres i mòbils han virat el seu modus operandi i han començat a fer robatoris amb força en establiments. Els comerciants de l’entorn del mercat de Santa Caterina en donen fe. I ho pateixen. I esperen solucions.