Catifes amb droga camuflada. La Policia Nacional va detenir el passat 25 de novembre per la tarda, cap a les set, dos homes de 36 i 28 anys, respectivament, a l'estació d'autobusos de Barcelona-Sants (a tocar de la de tren) que feien de mules amb nou quilos d'heroïna entre les fibres dels tapissos que transportaven. Segons han explicat fonts policials a ElCaso.cat, els dos eren de nacionalitat afganesa amb diferents situacions legals: un d'ells tenia residència francesa i l'altre tenia pendent una sol·licitud d'asil al mateix país. És a dir, tot apunta que el primer podia estar vivint legalment a Espanya mentre l'individu a l'espera de tràmit, per la regulació actual a l'Unió Europea, ho feia a França esperant validació de les autoritats per obtenir el permís. La investigació dels agents va espaiar-se en el temps, atès que van fer-se les indagacions pertinents per poder esbrinar si era una ruta freqüent pels traficants d'aquesta tipologia o si pertanyien a una organització criminal.

Enxampats mentre esperaven l'autobús i enviats a presó

La Policia Nacional va enxampar les mules en un dispositiu policial rutinari de prevenció de substàncies estupefaents al qual van participar unitats d'investigació acompanyats de la de guies canins. Els dos homes es trobaven a la sala d'espera de l'estació d'autobusos barcelonina amb diverses bosses d'equipatge. Tot semblava un trasllat aparentment habitual, fins que un dels gossos policials va reaccionar en ensumar molt probablement drogues en una de les maletes de color negre de grans dimensions que portaven. Ambdós, en ser preguntats pels agents, van manifestar que es dirigien cap a França i l'únic que duien eren dues catifes dins dels maletins. 

Les catifes confiscades pels policies a Barcelona-Sants / POLICIA NACIONAL
Les catifes confiscades pels policies a Barcelona-Sants / POLICIA NACIONAL

Els policies, després de les declaracions, van procedir a comprovar en un lloc reservat les catifes, concretament els teixits. Les sospites van incrementar-se en observar que presentaven força rigidesa. Per això, van aplicar un reactiu per identificar drogues i aquest va revelar que el contingut a l'interior dels tapissos era heroïna, que havia patit un procés anormal a la seva composició presentant ambdues una estructura interior amb centenars de cànules farcides amb una substància pulverulenta de color groc. La droga, nou quilos en total, estava repartida equilibradament entre els dos objectes, segons apuntes fonts policials a aquest mitjà. La troballa va precipitar la caiguda dels arguments dels individus, que van acabar detinguts. Els dos homes van prestar declaració en seu judicial i el magistrat va decretar el seu ingrés a presó provisional sense fiança.

Catifa amb l'heroïna a dins / POLICIA NACIONAL
Catifa amb l'heroïna a dins / POLICIA NACIONAL

Procés de les màfies per introduir la droga a Europa

Les màfies aguditzen cada cop més l'enginy per transportar drogues entre els països europeus. Així ho explica la Policia Nacional, després de frustrar aquest tràfic de substàncies estupefaents des de Barcelona amb direcció França. Amb les mesures d'ocultació com les de les catifes, les estructures criminals organitzades intenten introduir heroïna a Espanya, procedent d'Afganistan i Pakistan, per la seva posterior distribució a l'estat i al nord d'Europa, principalment a França i el Regne Unit. Quan arriba al punt de destí, tracten la substància i reverteixen el procés que han utilitzat per transportar-la, així aconsegueixen la seva distribució final.

Catifa amb l'heroïna a dins / POLICIA NACIONAL
Catifa amb l'heroïna a dins / POLICIA NACIONAL