A Barcelona els Mossos d’Esquadra tenen identificats, i els han detingut, vora de 300 lladres multireincidents. Persones, la majoria homes -només 3 són dones-, que han fet del robatori el seu estil de vida a la capital de Catalunya. Concretament, la policia catalana, alguns cops en col·laboració amb la Guàrdia Urbana, han detingut aquestes 283 persones un total de 2.270 vegades per 5.602 delictes, sobretot, furts i robatoris. Si bé les detencions pugen, el nombre absolut de persones reincidents que actuen a la ciutat, ha baixat. Són menys, però més actius. O els Mossos els tenen més controlats gràcies a la intel·ligència policial i els poden enxampar més cops, malgrat que entrin i surtin dels jutjats quan són detinguts.

Segons les dades que han donat a conèixer avui els Mossos d’Esquadra, per valorar el Pla Tremall contra els multireincidents, la majoria dels lladres que cometen els seus delictes cada dia a la ciutat de Barcelona són homes, tenen entre 18 i 25 anys i la majoria són de nacionalitat estrangera. Segons les mateixes dades, alguns dels lladres s’han instal·lat a Barcelona i passen les nits -o els dies, si roben de nit- en cases ocupades. No es tracta de cases ocupes a l'ús.

La policia ho ha batejat com a ocupacions delinqüencials, pisos que no són ocupats per famílies sinó per persones que han escollit el robatori com el seu modus vivendi, habitatges que també es converteixen en magatzems del material robat i punts de distribució per receptadors, persones que compren el material robat. Els investigadors, en aquest treball d’anàlisi de la delinqüència de la ciutat de Barcelona, també ha detectat que amb transport públic es traslladen a la ciutat per delinquir i tornen a marxar.

El lladre TOP1, detingut 25 cops

D’aquestes desenes d’homes que viuen robant a Barcelona n’hi ha cinc que són els més actius i que han estat arrestats, durant l’any 2022, 117 vegades i entre tots acumulen 178 antecedents policials. El TOP1, del qual la policia catalana no n’ha volgut facilitar la seva nacionalitat, ha estat detingut 25 vegades pels Mossos i acumula 52 antecedents, tots per delictes contra el patrimoni o lesions -derivades dels robatoris. Del buidatge d’aquestes dades, també s’ha pogut saber que cada cop els lladres han abandonat els delictes com furts i robatoris violents a persones a la via pública per fer robatoris amb força, és a dir, entrar a robar en establiments comercials o cases.

Un dels barris que recentment ha posat el crit al cel és el de l’entorn del mercat de Santa Caterina, on els comerciants estan farts de robatoris. Gairebé cada nit assalten alguna botiga per emportar-se quatre duros, fent malbé la reixa i els aparadors. La zona zero dels robatoris segueix sent el centre de la ciutat, sobretot, l’entorn del Raval, però també s’allarga pel front marítim i als districtes de Sant Martí, Sants, Montjuïc i Nou Barris, i, sobretot, el vespre i a la nit.

On viuen els lladres? En coves de delinqüents

La majoria de lladres que s’han instal·lat a Barcelona ho fan en habitatges ocupats. Els Mossos han centrat la seva guerra contra els lladres multireincidents també en aquests pisos que són espais on es concentren persones amb un perfil delictiu molt actiu. En aquest cas, durant l’any passat s’han desactivat, amb requeriments judicials i actuacions de seguretat ciutadana, un total de 35 coves de lladres al centre de Barcelona. La policia, alhora, assegura que encara n’hi ha moltes d’actives, que vigilen i on tenen patrulles i s’hi fan dispositius.