L'arribada de la pandèmia del coronavirus ha forçat, en part, l'ús de la targeta de crèdit per comprar. No obstant això, els diners en efectiu han estat utilitzats enormement en segons quines transaccions, però, el màxim legal de bitllets que podrem portar a sobre pel carrer està regulat per llei. Així, doncs, la llei 10/2010, del 28 d'abril, va imposar un límit a la quantitat que podem dur a les nostres butxaques si transitem per la via pública: fins a 100.000 euros per persona. Tot i que hi ha excepcions, sempre que porten una declaració firmada a la qual s'indiqui la justificació per dur més quantitat que l'import anterior a sobre.

Límits de pagaments, així com portadors i destinataris dels diners

La llei obliga a explicar a la declaració signada a aportar "dades veraces relatives al portador, propietari, destinatari, remitent, import, naturalesa, procedència, ús previst, itinerari i mitjà de transport dels mitjans de pagament". Si no podem justificar això, aleshores, en el cas de ser aturats per la policia, ens podrien multar. Però, a més del 100.000 euros de màxima que podem portar a les nostres butxaques quan caminen pel carrer, la llei també imposa un límit de pagaments en efectiu als establiments de tot l'estat espanyol.

Així, doncs, tots els pagaments en efectiu que fem no poden superar en un mateix cop els 1.000 euros a qualsevol establiment. Aquestes són algunes de les mesures que imposa Hisenda per intentar fer front al frau fiscal, especialment per la dificultat de rastrejar les transaccions quan no es fan digitalment o amb targeta de crèdit. A més, les transferències bancàries també són vigilades per l'administració. De fet, els bancs estan obligats a informar de qualsevol moviment que superi els 3.000 euros.