Lionel Messi és conegut per tot el món. El futbolista argentí del Paris Saint-Germain ha fet història en la seva etapa amb el Barça i ara intenta continuar engrandint la seva llegenda en el futbol francès. Tot i això, no ha pogut fugir d'algunes polèmiques en la seva nova etapa.

El davanter ha estat elegit recentment com a millor jugador del món per setena vegada. Va ser un premi una cosa polèmica, ja que moltes persones consideraven que Robert Lewandowski, atacant del Bayern de Munic, mereixia més el guardó.

Els propietaris del Paris Saint-Germain, la família reial de Qatar, un estat summament polèmic. Es tracta del país que organitzarà la Copa del Món de futbol el 2022 i no respecta els drets humans. També hi ha hagut molta controvèrsia per les obres dels estadis, ja que molts mitjans apunten que milers d'obrers han perdut la vida en elles i l'estat qatarià l'ha amagat perquè no es difongués la informació.

La nova polèmica del PSG

Recentment s'ha publicat un anunci en el qual diverses estrelles del Paris Saint-Germain surten jugant amb una pilota de golf. En l'espot publicitari apareixen Keylor Navas, Leo Messi, Sergio Ramos i Ander Herrera promocionant el turisme en un país africà anomenat Ruanda.

Aquest estat és considerat per molts com una dictadura. Paul Kagame, el seu president, porta 21 anys en el poder i guanya totes les eleccions amb uns percentatges sospitosament alts (guanyant les de 2007 amb un 99% dels vots). També té problemes amb la llei, jutges d'Espanya i França l'han acusat per genocidi de guerra i terrorisme. Encara que el seu càrrec el deslliura d'aquestes acusacions de moment. A més, és un estat en el qual la censura a les persones contràries al govern és present.

Ha aconseguit millorar molt les condicions socials i econòmiques d'un país que va passar per una guerra civil i racial extremadament sagnant. Ell comenta que aquest passat és clau per entendre el present del seu país. És admirat per molts líders mundials i odiat per d'altres. Per exemple, Bill Clinton, l'expresident dels Estats Units, ha lloat la seva gestió en diverses ocasions.

Kagame vol convertir el seu país en una potència turística com ho són països africans com Kènia, Tunísia, Egipte o el Marroc. Per aconseguir-ho el govern de Ruanda ha invertit en un fenomen de masses, el futbol.

Fa uns anys era un dels patrocinadors d'un dels equips més populars del planeta, l'Arsenal anglès. Recentment, va arribar a un acord amb el Paris Saint-Germain per ser un dels patrocinadors del club francès.

Com han aconseguit aquest acord?

Segons apunten diversos mitjans Paul Kagame té molt bones relacions amb la família reial de Qatar i això hauria facilitat que el club parisenc hagi accedit a acceptar el lema de 'Visit Rwanda' en algunes de les seves samarretes.

L'estat de Ruanda paga uns 5 milions d'euros anuals perquè el PSG (durant dos anys) vesteixi la seva marca a les seves samarretes d'entrenament i alguns dels seus jugadors participin alguns anuncis promocionant el turisme en aquest país.

Les bones relacions amb el PSG i la seva influència en les grans organitzacions del món del futbol han aconseguit que la seu de la FIFA a l'Àfrica es traslladi d'Etiòpia a Ruanda. De fet els propietaris de l'equip francès ja han començat a invertir en diversos negocis al país africà. Ja han anunciat que l'estat qatarià finançarà la construcció d'un nou aeroport que costarà uns 1.300 milions de dòlars.