Surrealista escena aquest matí als jutjats de València. Un jove s’ha presentat a la seu dels jutjats completament despullat, només amb sabates, per tal d’assistir a una vista que tenia pendent per un judici que té per quan va ser sancionat, al Contenciós Administratiu, per passejar nuet. Alejandro Colomar és conegut per les seves aficions nudistes i ja ha estat sancionat i imputat penalment per diversos casos de presumpte exhibicionisme. Avui havia de comparèixer per donar explicacions en un recurs per una de les causes administratives que té oberta. 

Segons detalla EFE, diversos agents de la Guàrdia Civil, de l’escamot que vigila la Ciutat de la Justícia de València, ha impedit l’entrada de l’home a l’edifici. A més dels agents de la Guàrdia Civil, agents de la Policia Nacional també l’han rodejat i li han demanat que es vestís. S’ha donat la circumstància que en aquell moment un menor estava entrant a l’edifici, un fet que li podria comportar fins i tot ser arrestat per exhibicionisme.

“L’Alejandro ja va tenir un judici penal, el van condemnar per entrar a una comissaria despullat. Aquest judici s'ha perdut en primera instància a l'Audiència Provincial, i està pendent de cassació al Suprem. És probable que s'acabi al Constitucional", ha explicat a la premsa el seu advocat, Pablo Mora.

"La majoria de sancions que el posen no solen ser per la via penal, sinó per vulneració de l'article 37 de la coneguda com a Llei Mordassa, que sanciona l'exhibicionisme obscè quan no sigui delicte, és a dir, quan no es produeixi davant de menors. De moment hem guanyat alguna sentència al·legant la vulneració dels seus drets fonamentals o del principi de legalitat, ja que moltes ciutats no tenen ordenança sobre això”, insisteix el lletrat, que ha fet la guerra contra les sancions per exhibicionisme contra Alejandro Colomar el seu casus belli.

És legal anar despullat?

“La llei no és clara”, assegura l’advocat, en declaracions a la mateixa agència. "Des que el 1988 es va derogar l'escàndol públic, el buit legal ha de ser cobert per ordenances municipals que la majoria de ciutats no tenen, per això entenem que es vulnera el principi de legalitat".

La guerra legal d’aquest nudista i el seu advocat -que va vestit- es basa també en la propaganda, per això avui l’Alejandro ha aparegut despullat a la Ciutat de la Justícia de València. “Hi ha precedents del Tribunal Europeu de Drets Humans, concretament un cas del Regne Unit, en què s'entén que el nudisme està emparat per la llibertat ideològica i d'expressió", assegura.