Tercera jornada del judici per l'assassinat de Laia, la nena de 13 anys a la que va matar cruelment el seu veí a Vilanova i la Geltrú (Barcelona) el 4 de juny de 2018. L'homicida, Joan Francesc López Ortiz, de 42 anys, va matar la nena a cops i ganivetades després de maltractar-la i violar-la, presumptament.

Durant la sessió a l'Audiència de Barcelona, veïns i policies han desmuntat la tesi de l'assassí confés. Afirmen que no estava ni borratxo ni drogat i descriuen l'escena del crim com a terrorífica. L'assassí, després de confessar, va rectificar i va assegurar no recordar res i anar sota els efectes de la cocaïna.

L'assassí va enganyar els agents

Durant el judici han declarat alguns veïns de l'edifici on Juan Francisco va atrapar Laia quan baixava les escales provinent de casa de la seva àvia. També han declarat els agents de policia que van acudir al lloc dels fets després de la denúncia per desaparició de la menor.

Tots els testimonis que van parlar amb l'acusat el dia del crim han negat que aquest fes olor d'alcohol o presentés símptomes d'haver pres drogues, com sosté la versió de l'homicida, i tots han coincidit que durant la detenció "estava molt tranquil".

Dos agents de la policia local de Vilanova han explicat que estaven patrullant quan el pare de la víctima els va informar que la seva filla havia desaparegut. A continuació, diverses patrulles van pentinar la zona però no van trobar la menor. Cap a les 22 hores els agents van desplaçar-se fins a l'habitatge dels avis i van inspeccionar l'edifici -on habitava l'homicida- preguntant a tots els veïns.

ARRO - Crim Vilanova

Un agent de l'ARRO dels Mossos davant de casa del presumpte assassí, al carrer d'Olivella / ACN

Dos agents dels Mossos d'Esquadra han declarat que van trucar a la porta de l'acusat i l'home els va obrir amb una tovallola enrotllada a la cintura, com si acabés de sortir de la dutxa, i els va assegurar que no coneixia ni havia vist a la nena. Els agents van continuar la recerca cap a altres pisos perquè "van percebre'l com una persona coherent que va donar credibilitat".

Van trobar el cos de Laia sense vida

No obstant això, durant la inspecció, un altre veí va alertar un agent dels Mossos d'Esquadra que sospitava que la nena era a l'interior del pis de l'acusat. Els Mossos van retrocedir. Quan van entrar al domicili de Francesc, en una de les habitacions, "observem la nena, sense vida, asseguda al terra amb els peus junts i el cos cap endavant, amb el cap dins d'una maleta, tapada amb el capçal del llit, amb molta sang i un braç dislocat, com si haguessin intentat introduir-la a l'interior", relata un dels agents.

Els policies han declarat que es van trobar l'acusat al terra del passadís de l'habitatge "assegut, tranquil, resignat", i que el van traslladar a dependències policials per la seva seguretat, per la gent que s'havia acumulat a l'edifici -amics, família de la víctima i altres- que estaven molt agressius, naturalment.

Diversos testimonis policials han assegurat que l'acusat no va col·laborar en cap moment: "Era com un pes mort, fins i tot se'ns va caure per les escales. L'home era conscient del que estava passant". Un agent dels Mossos d'Esquadra ha declarat que a la comissaria l'acusat va dir que es va trobar la nena al llit quan ell va entrar a casa i que no trobarien proves per incriminar-lo.

Escena del crim "a mig netejar"

Els agents també han assegurat que l'escena del crim estava "a mig netejar". Ha afegit que l'escenari era "dantesc: el terra estava mullat, com si haguessin intentat netejar o fregar el terra, i que hi havia una galleda amb aigua tenyida de vermell, i certa olor a lleixiu".

Un veí de l'edifici de l'acusat ha declarat que la tarda del dia del crim se'l va trobar al portal, al voltant les 20.30 hores, i que portava dues bosses d'escombraries alçades amb "una actitud nerviosa i que caminava amb malaptesa".

Acusació particular

Segons detallen les investigacions dels Mossos, que la Fiscalia i l'acusació particular creuen provades, l'home va fer entrar a la menor d'edat al pis i va ser allà on l'acusat "amb la finalitat de satisfer un pervers desig sexual", va tapar-li la boca per evitar que cridés, va col·locar-li una corretja de gos i va clavar-li diverses ganivetades a l'esquena, al coll i al tòrax. Durant el macabre succés la menor va ser violada. A continuació, l'home va asfixiar la nena fins a provocar-li la mort, segons la Fiscalia.

La Fiscalia i l'acusació particular exigeixen que l'acusat sigui condemnat a presó permanent revisable per un delicte d'assassinat amb traïdoria i acarnissament en context d'un delicte contra la llibertat sexual, i a deu anys més de presó per agressió sexual a menor de 16 anys. Les dues acusacions també coincideixen en les indemnitzacions demanades: 150.000 euros a cadascun dels pares, 50.000 euros al germà, també menor d'edat, 25.000 euros a cadascun dels tres avis i 10.000 euros a les actuals parelles sentimentals dels pares.