L'Audiència Provincial de Barcelona acull, des d'aquest divendres, el judici amb jurat popular contra Joan Francesc López Ortiz, l'autor confés del crim de la Laia Alsina, la nena de 13 anys que va ser assassinada el 4 de juny de 2018 a Vilanova i la Geltrú (Garraf). L'home, presumptament, va matar la nena a cops i ganivetades, després d'haver abusat sexualment d'ella i d'haver-li posat un collar de gos, segons la versió dels fets que recull la Fiscalia.

Sota un matalàs amb un collar de gos al coll

El ministeri fiscal i l'acusació particular, els pares de la nena, demanen condemnar-lo a presó permanent revisable per assassinat amb traïdoria i acarnissament i agressió sexual. Ell va confessar el crim, però després es va fer enrere i va assegurar no recordar res de res i anar sota els efectes de la cocaïna. El judici ha d'aclarir que va passar el negre vespre d'aquell dia de fa gairebé tres anys.

Segons les investigacions dels Mossos d'Esquadra, la Laia havia sortit del pis dels seus avis i baixava les escales de l'edifici en direcció al carrer, on el seu pare tenia previst recollir-la. La nena, però, no va aparèixer, moment en què familiars i amics van començar una intensa recerca pels carrers més propers que va durar gairebé tres hores amb molta gent.

Van ser dos tiets de la nena que van anar casa per casa del bloc per preguntar si cap veí havia vist a la Laia. Van trucar a casa del veí Joan Francesc López Ortiz, que va negar saber res de la nena. Però la seva actitud els hi va semblar sospitosa. En una segona visita, van decidir entrar a la força al pis i va ser quan van localitzar el cadàver de la Laia. Tot i els esforços de dues metgesses, res es va poder fer per salvar la vida de la nena. La menor estava sota un matalàs, amb ferides d'arma blanca i un collar de gos al coll al mateix carrer d'Olivella.

Agressió sexual i assassinat: l'escabrós relat del crim

Els Mossos d'Esquadra van detenir allà mateix Joan Francesc López Ortiz, de 42 anys, que si bé vivia amb els seus pares, en aquell moment estava sol. Els seus progenitors estaven a l'hospital, on la seva mare, molt malalta, va acabar morint al cap de pocs dies. Els seus pares eren molt coneguts a l'edifici, on vivien des de feia molt de temps.

Segons detallen les investigacions dels Mossos, que la Fiscalia i l'acusació particular creuen provades, l'home va fer entrar la menor d'edat al pis i va ser allà on l'acusat "amb la finalitat de satisfer un pervers desig sexual", li va tapar la boca per evitar que cridés, li va col·locar la corretja de gos i li va clavar diverses ganivetades a l'esquena, al coll i al tòrax.

ARRO - Crim Vilanova

Un agent de l'ARRO dels Mossos davant de casa del presumpte assassí, al carrer d'Olivella / ACN

L'home també va escanyar la nena, fins que li va provocar la mort, segons el relat de la Fiscalia. L'acusat també va violar a la nena, durant tot aquest procés macabre. La Laia no es va poder defensar en cap moment. La menor no va tenir opció contra l'actitud violenta de l'acusat.

Volen presó permanent revisable

La Fiscalia i l'acusació particular volen que condemni l'acusat a presó permanent revisable per un delicte d'assassinat amb traïdoria i acarnissament en context d'un delicte contra la llibertat sexual, i a deu anys més de presó per agressió sexual a menor de 16 anys. Les dues acusacions també coincideixen en les indemnitzacions demanades: 150.000 euros a cadascun dels pares, 50.000 euros al germà, també menor d'edat, 25.000 euros a cadascun dels tres avis i 10.000 euros a les actuals parelles sentimentals dels pares.

Després de la constitució del jurat popular, que arrencat aquest divendres, diversos testimonis, entre ells també l'únic acusat del crim, hauran de declarar. Està previst que la vista s'allargui durant nou dies. Serà el dia 20 d'abril quan està previst que declari Joan Francesc López Ortiz i doni la seva versió dels fets.