Tragèdia en un institut de Sant Joan Lohitzune (País Basc francès). Un alumne de secundària de 16 anys, Tomp P., ha entrat a l'aula amb un ganivet i ha agredit violentament la seva professora de llengua castellana, de 50 anys. L'atac, amb diverses punyalades, s'ha produït aquest dimecres al voltant de les deu del matí. La víctima ha sucumbit a les ferides i ha estat declarada morta poc després de les onze, malgrat l'intent prolongat de reanimació per part dels metges. Segons BFMTV, el jove pateix problemes psiquiàtrics i ha assegurat que va sentir veus abans d'assassinar-la.

La professora d'espanyol donava classes a l'Institut Saint-Thomas d'Aquin de Sant Joan Lohitzune, a Euskadi Nord o, segons l'administració francesa, els Pirineus Atlàntics. L'estudiant, cap a les deu del matí, s'ha aixecat del pupitre, ha tancat la porta de l'aula amb clau i s'ha dirigit a la docent, que era al costat de la pissarra. Després l'ha agredit amb una navalla d'una fulla de deu centímetres que ha tret de la motxilla. Li ha clavat diverses punyalades, que han resultat ser mortals.

La resta dels estudiants han mirat d'escapar de l'aula mentre l'autor dels fets es refugiava en una del costat, on ha estat reduït per un altre professor, que l'ha convençut perquè li lliurés l'arma ensangonada. Abans que arribessin els agents, l'alumne ha confessat al docent que havia comès l'acte perquè havia escoltat veus. L'autor del crim ha estat detingut i es troba en dependències de la Gendarmeria, on està sent interrogant. El fiscal de Baiona, Jérôme Bourrier, ha obert una investigació per assassinat, la qual cosa implica la premeditació de l'acte.

El jove hauria "estat posseït" durant l'atac mortal

L'atacant hauria "estat posseït", segons les primeres informacions dels testimonis. La resta d'alumnes de l'institut, que acull uns 1.100 estudiants, no han patit ferides i han estat confinats en diferents aules fins que ha arribat la policia. Al migdia, totes les persones aïllades han abandonat progressivament l'edifici. Només els pares dels nois i noies han pogut accedir al recinte.

Entrada de l'institut on el jove de 16 anys ha apunyalat mortalment la seva professora / EFE - JULEN ZUBILLAGA
Entrada de l'institut on el jove de 16 anys ha apunyalat mortalment la seva professora / EFE - Julen Zubillaga

Aquest cas ha provocat un gran rebombori i estupefacció a França. Tant, que el ministre d'Educació francès, Pap Ndiaye, està viatjant en aquests moments a Sant Joan Lohitzune i s'espera que arribi en les pròximes hores. El portaveu de l'executiu, Olivier Veran, ha enviat un missatge de suport a "tota la comunitat educativa" en aquests moments tan difícils. Dijous a les tres de la tarda es farà un minut de silenci a totes les escoles del país.