Joshua Haileyesus, un nen de 12 anys de Colorado, Estats Units, es troba en estat de mort cerebral després d'haver intentat 'The Blackout Challenge' - 'el desafiament de l'apagada'- de TikTok, que desafia a les persones a autoasfixiar-se fins a perdre el coneixement.

No és la primera vegada que un repte viral desemboca en joves perjudicats, algunes vegades fatalment. Fa un temps es va viralitzar el repte de la 'Balena blava', un perillós joc que va provocar el suïcidi de molts joves. Ara s'ha popularitzat 'el desafiament de l'apagada'. Aquest repte ha deixat ja 12 nens en mort cerebral i fa uns mesos va morir una nena italiana de 10 anys després d'intentar-ho.

En mort cerebral per un repte de TikTok

Joshua va fer servir un cordó de sabata per asfixiar-se i va desplomar-se al lavabo de casa seva. El seu germà bessó va ser el que se'l va trobar desmaiat i va avisar al servei d'emergències, que van traslladar a Joshua d'urgència a un hospital, el 22 de març. Des d'aquell dia la seva situació no ha millorat, fa diversos dies que està ingressat a l'hospital diagnosticat de "mort cerebral" i els metges han aconsellat a la família que es prepari pel pitjor.

TikTok / Pixabay

TikTok / Pixabay

"És un lluitador. Puc veure'l lluitant. Reso per ell tots els dies", va dir el pare de Joshua, Haileyesus Zeryihun. "És demolidor veure'l estirat al llit". Al seu torn, el progenitor va afirmar que el seu fill era un usuari habitual de les xarxes socials, que gràcies a elles es va interessar per la cuina i la guitarra, però que ara s'adona dels perills que també amaga: "Això és una cosa que als nens se'ls ha de mostrar perquè se'ls ensenyi, que se'ls aconselli. Perquè això és una cosa molt seriosa. No és una broma en absolut. És com si algú estigués sostenint una arma davant els teus nassos. Així de perillós és això", va declarar Haileyesus a The Denver Channel.

Haileyesus Zeryihun / Fox19

Haileyesus Zeryihun / Fox19

Dilluns a la nit, diversos amics, parents i veïns van reunir-se a l'hospital on es troba ingressat Joshua per enviar-li energies positives i pregar per un miracle.

Nova víctima del 'desafiament de l'apagada'

Antonella, una nena italiana de 10 anys, va morir asfixiada mentre participava també al 'desafiament de l'apagada', al gener.

Antonella es va posar un cinturó al coll amb l'objectiu de quedar-se sense respirar el major temps possible, mentre gravava l'escena amb el seu mòbil al bany de casa seva, a Palerm. La germana petita, de 5 anys, va descobrir el cos inconscient i va avisar els seus pares, que van traslladar Antonella a l'hospital ràpidament. Desafortunadament, la nena no va sobreviure.

Llavors, la Fiscalia de Palerm va obrir una investigació dels usuaris relacionats amb la menor a TikTok, que compta amb més de 100 milions d'usuaris a Europa, per "incitació al suïcidi".