La Policia Nacional ha detingut el propietari d’un hotel de Sant Pere Pescador (Alt Empordà) per un delicte d’explotació laboral i un altre contra els drets dels ciutadans estrangers. L’empresari tenia un treballador, sense contracte i en situació d’irregularitat al país, fent jornades laborals de fins a 12 hores, dormint al magatzem i obligant-lo a netejar el seu domicili particular. La víctima va denunciar aquesta situació al Telèfon d’Atenció a les Víctimes de Tràfic d’Éssers Humans de la Policia Nacional, i l’hoteler ha quedat arrestat.

Obligat a viure en condicions deplorables

La víctima va relatar als agents que el seu ocupador l'obligava a treballar entre 10 i 12 hores cada dia, però que, a més, havia d'estar disponible per als clients de l'hotel les 24 hores del dia. No tenia un contracte legal i tampoc estava donat d'alta a la Seguretat Social. Suposadament, disposava de tres dies lliures cada setmana, però dos d'ells els havia d'invertir a desplaçar-se fins a Barcelona, on l'hoteler té el seu domicili privat, per netejar-lo sense cobrar res.

4d7ba279 93c3 43af 857c 2f2c7cd67746 (1)
L'habitació en la qual havia de viure, i que es feia servir de magatzem i bugaderia | Policia Nacional. 

Pel que fa a les condicions en les quals vivia, eren lamentables: l'empresari, quan li va oferir aquest lloc de treball, també li va assegurar que li proporcionaria un lloc on viure. Com va acabar esbrinant la víctima, aquest "lloc" era només una habitació al mateix hotel, que el propietari feia servir de magatzem i de bugaderia alhora. Durant l'estiu, a més, estava obligat a viatjar a Eivissa, on el seu ocupador disposava d'un altre habitatge que també havia de netejar de manera gratuïta.

Amenaçat per evitar que denunciés

La víctima també va assegurar a la policia que el propietari de l'hotel l'havia amenaçat dient-li que el deportarien si sortia al carrer sense el seu permís, ja que havia arribat a Catalunya en una situació d'irregularitat. L'home, plenament conscient de la seva situació, va intentar marxar en diverses ocasions, però l'empresari aconseguia que es quedés enganyant-lo amb falses promeses de fer-li un contracte legal que li permetés regularitzar la seva situació.

Després de detenir l’hoteler, els agents de la Policia Nacional van tenir coneixement que aquesta situació s’hauria repetit en anteriors ocasions, i han obert una investigació per esclarir els fets i trobar altres possibles víctimes.