El cos dels Bombers de la Generalitat han patit aquesta setmana dues pèrdues. Les dues molt doloroses. La mort de l'Emma Roca, una experimentada bombera del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) -l'elit dels bombers de la Generalitat de Catalunya-, la primera dona que hi va accedir, amb només 47 anys per culpa del càncer. I també, en acte de servei, la mort de Joan Liébana Tardio.

En Joan, de només 30 anys i bomber de la darrera promoció del cos -2019-, va morir per causes que encara s'estan investigant treballant per apagar l'incendi de la nau d'un taller de cotxes de Vilanova i la Geltrú (Garraf), el municipi del parc on estava destinat.

Mort en acte de servei en un incendi a Vilanova i la Geltrú

Faltaven pocs minuts per les dues de la tarda d'aquest passat dijous quan els Bombers de la Generalitat van rebre l'avís d'un incendi al carrer de la Masia Nova. Les flames atacaven amb força la segona planta de la nau i cremaven diversos cotxes.

Joan Montcada

Imatge del Joan encartellant en una acció del Sindicat de Llogaters de Montcada / @SindicatM

En Joan i tres bombers més van resultar ferits al voltant de dos quarts de quatre de la tarda. Ell, però, estava inconscient, i les tasques de reanimació que van fer els seus companys i després sanitaris del Sistema d'Emergències Mèdiques no li van poder salvar la vida.

És el 43è bomber català mort en acte de servei des de 1980

Quan el departament d'Interior havia pogut notificar la mort a la seva família van fer oficial la tràgica notícia. En Joan Liébana és el 43è bomber català que ha mort en acte de servei des de 1980, segons la direcció general de Salvament i Extinció d'Incendis. El darrer abans del Joan va ser Francisco Vázquez del parc de Banyoles, mort l'any 2015 mentre estava fent tasques de desbrossament de la llera a Flaçà, a la comarca del Gironès.

Bombers Vilanova i la Geltrú / ACN

Vehicles dels Bombers de la Generalitat a la plaça de Vilanova i la Geltrú / ACN

En Joan era veí de Montcada i Reixac i és on feia la seva vida social i també el seu activisme. Era portaveu d'una organització local que lluita al municipi contra els desnonaments, el Sindicat de Llogaters de Montcada i Reixac, que l'han recordat a les xarxes socials com "una persona meravellosa" que ho ha donat "tot pels altres".

Emotius minuts de silenci per recordar Joan Liébana

Igual que els seus companys de lluita a Montcada, el divendres a les 12 del migdia es van fer diversos minuts de silenci per recordar el bomber mort. El més emotiu a Vilanova i la Geltrú, el municipi on servia el Joan. A la seu central dels Bombers, a Bellaterra, el minut de silenci el va presidir el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i el director general de Bombers, Joan Delort.