Els Mossos d’Esquadra han detingut a les Borges Blanques (les Garrigues) tres homes, d’entre 30 i 31 anys, i una dona, de 25, com a presumptes autors de set robatoris amb violència comesos per tot el territori català; a més, a dos dels detinguts també se’ls hi acusa d’un delicte contra la salut pública per cultivar marihuana i de pertinença a un grup criminal.

La investigació va començar a finals de gener. Els Mossos van tenir coneixement que s’havia produït un robatori d’armes de caça en un domicili de Sant Martí Sarroca, a l’Alt Penedès. Els agents van descobrir que els lladres tenien una gran mobilitat, desplaçant-se per diversos municipis de Catalunya, i els van poder relacionar amb altres sis robatoris amb força comesos a Santa Oliva (Baix Penedès), a Sitges (Garraf), i a Mollerussa i a Benavent (Segrià).

De jardiners de marihuana a lladres

Paral·lelament a la investigació dels robatoris, els agents de l’Àrea d’Investigació Criminal tenien en el punt de mira un grup de persones dedicades al cultiu i tràfic de marihuana. Ja havien detingut set persones al desembre, però les perquisicions continuaven en curs perquè alguns dels sospitosos encara estaven en crida i cerca.

Durant aquesta actuació es van desmantellar dues naus industrials amb sengles plantacions de "maria" a les localitats de Bellvís i Sidamon (Pla d’Urgell). Casualment, dos dels detinguts pels robatoris havien treballat per a aquest grup fent de “jardiners”, ocupació que van canviar per al de lladres després que els Mossos desmantellessin aquestes plantacions.

Detinguts gràcies a un accident de trànsit

El passat 6 de febrer els Mossos d’Esquadra van identificar els lladres després que entressin en una casa dels afores de Benavent. En veure’s descoberts, els criminals van intentar fugir amb el cotxe, amb la poca fortuna de patir un accident en un dels accessos a l’A-2, a les Borges Blanques, on el seu cotxe va sortir de la via. Tots quatre van resultar il·lesos, i van decidir arrencar a córrer mentre es desprenien dels objectes que acabaven de robar.

Dos d’ells van aconseguir eludir la policia, mentre que els altres van ser detinguts in situ. L’endemà els agents els van acorralar quan arribaven al seu domicili, i van efectuar les detencions pendents. També van escorcollar els pisos en els quals vivien temporalment, i van trobar diners en efectiu, joies, perfums, roba i motxilles, botins d’altres robatoris.

Després de ser interrogats a comissaria, els quatre detinguts van passar a disposició del Jutjat d’Instrucció i Primera Instància 2 de Vilafranca del Penedès, que va decretar la seva posada en llibertat amb càrrecs i mesures cautelars.