Els Mossos d'Esquadra han desmantellat un cultiu interior de marihuana amb unes 5.500 plantes en un mas rural de Llers, a l'Alt Empordà. La plantació estava equipada amb tecnologia LED, de forma que els permetia estalviar gran quantitat d'energia i, a la vegada, ocultar el consum excessiu de llum que els acabés delatant als cossos policials. En l'operatiu, es van intervenir droga valorada en 778.155 euros i es van detenir tres homes, de 41, 49 i 50 anys, als qui s'investiga per un delicte contra la salut pública i un altre de defraudació de fluid elèctric, ja que es va detectar amb la companyia elèctrica que la llum estava connectada de forma fraudulenta.

La investigació per part dels Mossos es va iniciar a principis de febrer, quan a la comissaria de Figueres es va tenir coneixement d'una possible plantació de marihuana de grans dimensions en una finca rural situada a l'antiga carretera de Pont de Molins a Boadella, a Llers. En el terreny hi havia dues construccions, una masia amb ús d'habitatge i un altre edifici agrícola que, antigament, s'havia fet servir per al bestiar. El 7 de gener, la policia catalana va decidir entrar a la finca i va detenir dos homes que hi havia en el seu interior com a responsables del cultiu. A més, també es va detenir un altre home a Figueres que havia llogat l'immoble als traficants perquè hi muntessin la plantació.

Feien servir llums LED per estalviar en energia i que no detectessin l'elevat consum

L'endemà, 8 de febrer, es va fer una entrada i registre de la masia amb efectius de la Unitat d'Investigació i de l'Àrea Regional de Recursos Operatius de Girona. Es van trobar les 5.500 plantes de marihuana i els aparells de cultiu necessaris per al seu creixement i floració com transformadors, focus, fertilitzants, filtres de carbó, extractors i ventiladors. La gran peculiaritat d'aquest cultiu és que totes les estances estaven il·luminades amb LED, una cosa gens habitual a les plantacions de marihuana. D'aquesta forma, estalviaven entre un 40 i un 50% d'energia, rendibilitzaven la plantació i, a més, reduïen el consum i dificultaven que els Mossos els poguessin detectar.