Un espectacular dispositiu policial conjunt entre els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional va permetre desarticular, tal com va avançar ElCaso.cat, una perillosa organització criminal, liderada majoritàriament per persones d’ètnia gitana, dedicada al tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació laboral, el cultiu intensiu de marihuana i la cria clandestina de galls per a baralles il·legals. L’operació, que va mobilitzar més de 750 efectius, va acabar amb la detenció de 34 persones a Catalunya i dos més al País Valencià. Ara la policia catalana ha confirmat alguns detalls que es van poder saber durant l'explotació i n'ha explicat alguns de nous.

 

La narcourbanització de Castellbisbal

Els policies van haver de desplegar-se amb força i amb unitats especialitzades, incloent-hi el Grup Especial d’Intervenció (GEI) i l’Àrea de Mitjans Aeris, per accedir a la narcourbanització de Can Nicolau, a Castellbisbal, on part dels sospitosos estaven parapetats amb sistemes de videovigilància i trampes per protegir les plantacions. Tenien el control total de la zona, ningú entrava o sortia d'aquesta urbanització sense el control dels líders de la banda. En total, es van realitzar una trentena d’entrades i escorcolls a Vallirana, Cervelló, Castellbisbal, Masquefa, el Pont de Vilomara i Castelló.

Durant l’operació es van desmantellar quinze plantacions de marihuana, amb un total de més d’11.000 plantes i gairebé 8,4 kg de cabdells intervinguts. Aquestes plantacions, connectades il·legalment a la xarxa elèctrica, consumien tanta llum com un poble de 1.200 habitatges. El frau elèctric, valorat en més d’un milió d’euros, va obligar a mobilitzar tècnics d’Endesa per tallar el subministrament il·legal.

L’organització captava persones vulnerables d’origen llatinoamericà. Els prometien feina i grans beneficis, però, un cop a Catalunya, les obligaven a treballar com a “jardiners” en les plantacions, a cuidar i vigilar la droga sota amenaça i violència. Les víctimes vivien tancades, en condicions infrahumanes, i eren vigilades les 24 hores, sovint per homes armats. Molts van patir agressions físiques i mai no van poder rebre atenció mèdica per por a represàlies, fins que la Policia Nacional va poder iniciar la investigació per desmantellar l’organització i les plantacions.

Baralles de galls: diversificar el negoci

Els líders del grup, un clan familiar violent integrat principalment per tres germans d’ètnia gitana, no només es dedicaven al tràfic de drogues i persones. També organitzaven brutals baralles de galls per a un centenar d’espectadors. En els escorcolls policials es van localitzar 168 galls en condicions deplorables i material per a aquestes activitats il·lícites, tal com també va avançar el 27 de novembre, el dia que els Mossos van assaltar la narco­urbanització de Castellbisbal, la zona zero d’aquest entramat investigat en el batejat com a cas Merchenico. També es va trobar un mico i altres animals, com un cavall i un poni.

Agents dels Mossos d'Esquadra, de l'ARRO, en una de les entrades a Castellbisbal / GRS

L’operatiu es va saldar amb la intervenció de 50.000 euros en efectiu, diverses armes de foc, una pistola de gas i gel, un rifle de perdigons, cocaïna i nombrosos telèfons mòbils. Els responsables blanquejaven els beneficis adquirint propietats i gestionant negocis vinculats a la producció de marihuana, segons els investigadors.

Fins ara s’han produït més de 35 detencions i la investigació continua oberta, segons els Mossos. No es descarten més arrestos i nous escorcolls contra una organització que ha estat un dur cop per al crim organitzat a Catalunya, que, si bé feia els diners amb la marihuana, havia creat negocis paral·lels com les baralles de galls, que també mouen centenars de milers d’euros, i el tràfic de persones per aconseguir mà d’obra gratuïta per a les plantacions de marihuana.

🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!