L'home que ahir va aparèixer mort a la presó de Mas d'Enric, al Catllar, al Tarragonès, i que els Mossos d'Esquadra creuen que, abans de matar-se, havia assassinat a ganivetades la Núria, una dona de 48 anys que treballava com a encarregada de cuina a la presó, és Iulian S.O., un home de 48 anys, de nacionalitat romanesa que estava complint una condemna d'onze anys de presó per haver assassinat, l'any 2016 a Valls, a la capital de l'Alt Camp, una altra dona.

L'home, gairebé de manera idèntica amb el cas de la presó de Mas d'Enric, va assassinar la dona, una prostituta amb qui ell mantenia relacions sexuals, de la mateixa nacionalitat que ell, i després es va entregar a la comissaria de la policia local de Valls, l'abril de 2016. L'any 2018 va ser jutjat a l'Audiència de Tarragona i va ser condemnat a onze anys de presó, tot i que la Fiscalia n'havia demanat vint. 

Pres de confiança per bona conducta

L'acusació d'aquell cas va assegurar que l'home i la dona, veïna de l'Hospitalet de l'Infant, van iniciar una relació de trobades sexuals concertades a casa d'ell, a Valls. El dia de Sant Jordi de 2016 la va citar a casa seva i va ser allà on la va acabar matant a ganivetades. Ella va poder alertar una amiga seva, però ja va ser massa tard. Amb un ganivet de cuina, igual que en el cas de la presó de Tarragona, Iulian S.O. va degollar-la. El cas, de manera macabra, recorda els fets d'aquest 2024 i l'assassinat de la cuinera de Mas d'Enric. L'home va avisar un amic seu, es va netejar i va anar fins a la comissaria de la policia local, al centre del poble, i va entregar-se. Va passar a disposició judicial i va ingressar a presó. L'any 2018 va ser jutjat i condemnat. I fins ahir. 

Havia de ser a la presó fins d'aquí a tres anys. Havia passat pel mòdul de toxicomanies i també pel mòdul 6, on a la presó de Tarragona hi ha els condemnats per delictes de sang. Havia format part de classes de formació al mateix centre i ara estava destinat a la cuina, on feia tasques de responsabilitat en l'organització i gestió de les dependències que serveixen per fer menjar per al miler de presos que hi ha actualment a la presó de Tarragona. Tot i el seu currículum, Iulian no era un pres agressiu o problemàtic, per això havia aconseguit aquesta confiança del centre. 

Investiguen la relació entre víctima i botxí

Els Mossos d'Esquadra, que van tardar hores a confirmar oficialment el crim, han obert investigació per aclarir el crim de la cuina de Mas d'Enric, que, ara per ara, està sota secret de sumari. Tot sembla indicar que l'intern, repetint el mateix modus operandi que a Valls l'any 2016, va degollar i clavar diverses ganivetades, amb un ganivet de cuina, a la dona. Després, però es va degollar ell mateix. Un treballador de la presó es va trobar els dos cadàvers al voltant de les cinc de la tarda, tal com va avançar ahir ElCaso.cat.

La DIC dels Mossos d'Esquadra de la regió de Tarragona, els investigadors en especialistes en homicidis que han assumit el cas, investiguen ara quina relació tenien víctima i botxí. L'agressió no quadra amb un atac sorpresa sense vinculació personal amb la víctima, asseguren fonts al cas de la investigació. Tampoc que ell, després, se suïcidés. La policia sospita que poguessin tenir algun tipus de relació sentimental que hagués pogut derivar en aquesta reacció criminal de l'intern. Les investigacions de la DIC, ara secretes, ho hauran d'esbrinar. 

Revolució a les presons catalanes

Sis sindicats de presons han demanat la dimissió de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i del secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, pel crim d'aquest dimecres. En un comunicat conjunt consideren que la mort de la treballadora és "resultat d'unes polítiques erràtiques i allunyades de la realitat penitenciària". Les formacions han fet una crida a les persones que treballen en l'àmbit penitenciari perquè es concentrin aquest dijous davant les portes de la Secretaria de Mesures Penals i de les presons catalanes a les 12 del migdia per mostrar la repulsa als fets.