La situació de violència a les presons catalanes ha tocat fons. L'encarregada de la cuina de la presó de Mas d'Enric ha mort assassinada per un reclús -Iulian S.O., de 48 anys i nacionalitat romanesa- d'aquest centre penitenciari del Catllar (Tarragonès), qui després de matar-la s'ha suïcidat d'un tall al coll, tal com ha pogut saber ElCaso.cat. Els fets han tingut lloc entre les quatre i les cinc de la tarda d'aquest dimecres 13 de març per causes que ara mateix es desconeixen i que els Mossos d'Esquadra estan investigant per esclarir que ha passat i determinar quina relació tenien entre tots dos. S'han recollit proves de dins el recinte i s'estan comprovant les càmeres de seguretat.

Els funcionaris de la presó han trobat el cadàver del reclús, que s'havia degollat amb un ganivet de cuina. Quan han buscat l'encarregada de la cuina per informar-la de la situació, però, se l'han trobat morta amb diverses ganivetades al cos. Presumptament, l'home hauria atacat la cuinera i posteriorment s'hauria llevat la vida amb la mateixa arma blanca. El centre penitenciari ha quedat totalment tancat després del crim i s'han anul·lat les activitats que hi havia programades per avui. La comitiva judicial s'ha desplaçat fins al centre penitenciari per fer l'aixecament dels dos cadàvers i la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) de la regió de Tarragona s'ha fet càrrec del cas per esclarir els motius darrere d'aquest crim entre reixes.

La víctima i el reclús treballaven junts a la cuina

La víctima, de 48 anys, es deia Núria i treballava pel Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), institució que dona segones oportunitats als reclusos a través de la formació i el treball. Era l'encarregada de la cuina de la presó de Mas d'Enric i, segons ha pogut saber ElCaso.cat, l'autor de l'homicidi treballava a la cuina amb ella dins aquest pla de reinserció destinat a reclusos considerats "de confiança", motiu pel qual poden accedir a objectes potencialment perillosos com els ganivets. De fet, l'home, originari de l'Europa de l'Est, exercia un cert càrrec de responsabilitat interna que en el dia a dia del centre es coneix com a caporal. El reclús estava per segon cop al mòdul 6, destinat als delictes violents, després d'haver passat anteriorment pel mòdul de toxicomanies.

El succés ha deixat consternats la resta de funcionaris i reclusos del centre penitenciari del Catllar, especialment els que també treballaven a la cuina amb la víctima i el seu botxí. Diversos sindicats de presons s'han pronunciat sobre el crim lamentant els fets i denunciant la manca de seguretat que pateixen els funcionaris de presons. En aquest sentit, s'han convocat cinc minuts de silenci aquest dijous a les dotze del migdia davant les diferents presons de Catalunya. El Departament de Justícia i la direcció del centre penitenciari de Mas d’Enric han lamentat els fets i s'han posat a disposició dels Mossos  per aclarir les circumstàncies de dues morts violentes.

Clima de molta violència a les presons catalanes

L'extrema violència a les presons catalanes va cada vegada a més. L'últim episodi s'ha viscut a la presó de Quatre Camins, on Juan Antonio J.R., de nacionalitat espanyola, ha atacat cinc funcionaris amb cops al cap i mossegades. Fruit de l'atac, dos caps de servei, dos funcionaris i el coordinador de la unitat han resultat ferits. Aquest últim ha hagut de ser traslladat a un centre hospitalari en ambulància amb el pòmul partit. El reclús que ha protagonitzat l'atac, ja havia participat en altres enfrontaments violents en altres centres penitenciaris de Catalunya, entre els quals hi havia la presó de Mas d'Enric.