Un jutjat de Barcelona investiga un treballador de Cementiris de Barcelona per estafar vuit famílies. L'home prometia a les seves víctimes coses com a nínxols ben ubicats per als seus éssers estimats a canvi d'elevades propines, que oscil·laven entre els 1.800 i 2.000 euros, segons informa El Periódico. Tanmateix, l'investigat no complia les seves promeses, ja que la disposició dels nínxols està subjecte a una regulació, per la qual cosa ningú no pot intervenir. L'Ajuntament de Barcelona va tenir constància dels fets a través d'una de les famílies afectades.

L'investigat feia temps que treballava en l'empresa

L'home, de 53 anys i de nacionalitat espanyola, feia temps que treballava en l'empresa, que pertany a Serveis Municipals de Barcelona. Va començar a treballar el 2006, quan va entrar en funcionament. De fet, era un dels anomenats 'assessors', que es dediquen a atendre els clients en les oficines d'atenció i informació al ciutadà que hi ha ubicades a cada un dels cementiris de la ciutat. La funció que tenia l'investigat era atendre les peticions dels familiars en aspectes com la compra d'una làpida o d'un nínxol o organitzar una sepultura.

Propines per a una bona ubicació dels nínxols

Era durant aquestes atencions als familiars quan l'home aprofitava per estafar-los. Per guanyar la seva confiança, els oferia un tracte especial i l'accés privilegiat als nínxols més ben ubicats del cementiri per després demanar-los a canvi una propina molt ben pagada, d'entre 1.800 a 2.000 euros. Aquesta conducta, com és lògic, està totalment prohibida per normativa de l'empresa. En la seva última etapa com a treballador, l'home estava a l'oficina del cementiri de Les Corts.

Vuit famílies afectades

Gràcies a les queixes d'una família que havia tractat amb l'home i que es va adonar que estava sent estafada, l'Ajuntament de Barcelona va poder informar a Cementiris de Barcelona sobre el succeït. L'empresa municipal va obrir una investigació interna per comprovar els fets i, segons una portaveu, durant aquest procés es va procedir a revisar expedients antics en què havia intervingut aquest treballador i a contactar amb les famílies que ell havia atès. En pocs dies, l'empresa va descobrir que l'home havia estafat més famílies i que no era un cas aïllat. Hi havia vuit casos en els quals s'havia produït aquesta conducta irregular. Segons la portaveu de Cementiris de Barcelona, l'empresa va tornar les famílies estafades les quantitats que havien pagat irregularment al seu treballador.

Els Mossos veuen un delicte d'estafa

El treballador, que havia estat apartat de les seves funcions quan es va obrir la investigació interna, va ser finalment acomiadat al cap de poques setmanes, a mitjans de juny, per causes disciplinàries. A més, Cementiris de Barcelona va presentar una denúncia davant dels jutjats de Barcelona perquè la justícia valorés si la conducta de l'acusat és delictiva. Els Mossos d'Esquadra, per la seva banda, sí que consideren que existeixen indicis que s'hagi comès un delicte, concretament d'estafa. Les mateixes fonts policials subratllen que hi ha més famílies afectades encara que no totes han volgut afegir-se formalment a la denúncia contra l'investigat.

L'Ajuntament de Barcelona, a través de Cementiris de Barcelona, segueix en contacte amb el jutjat i amb els Mossos per col·laborar en la instrucció d'una causa que encara no ha finalitzat.