Hi ha víctimes que no es poden defensar. Els morts no es poden queixar ni denunciar que els hi han intentat robar i això és el que devien pensar els desconeguts que van assaltar el cementiri vell d'Aguilar de Segarra, a la comarca del Bages. Tot i que es tracta d’un cementiri abandonat des dels anys 70, des del municipi han denunciat que s’han destrossat els nínxols, les làpides i han escampat els ossos de les persones que hi havia enterrades.

L’alcalde d’aquest municipi, Pere Aliaguilla, ha lamentat els fets i els atribueix a una bretolada "de mal gust", tal com recull l’ACN. El cementiri, que està ubicat al capdamunt d'un turó de difícil accés, és propietat de la parròquia d'Aguilar i feia temps que estava totalment abandonat. El rector ha denunciat els fets als Mossos d'Esquadra, que han obert una investigació per tal d'identificar els autors d’aquest atac contra els morts.

Tots els ossos, a una fossa comuna

Per la seva banda, l’Ajuntament d'Aguilar de Segarra estava treballant amb el Bisbat de Vic perquè les persones amb familiars enterrats al cementiri vell d'Aguilar poguessin traslladar les restes al cementiri municipal, ubicat en un altre punt del poble. Ara ja no es podrà fer. Molts dels cossos que reposaven ja no podran ser traslladats per culpa d’aquesta bretolada. Els delinqüents han obert totes les tombes i han escampat els ossos, de manera que serà "impossible" saber a qui pertanyen les restes. 

83c9abb3 d632 4188 83d0 83cd1875f70e
Imatge de l'exterior del cementiri d'Aguilar de Segarra / Nia Escolà

Des del consistori s’avisarà a totes les famílies que tenien gent enterrada per tal de posar-los en coneixement de la desgràcia. "Les restes que hi ha aquí, tan aviat com puguem, les haurem de traslladar al cementiri municipal. Els qui encara estan dins el nínxol es podran enterrar per separat i la resta s'hauran de col·locar en una fossa comuna", ha explicat el batlle.

Buscaven joies

Aliaguilla atribueix els fets a "un acte vandàlic". "Creiem que algú ha vingut aquí buscant si algú estava enterrat amb joies. Com que no van trobar res, s'hi han abonat", lamenta el mateix alcalde. La notícia ha afectat els veïns del poble i, especialment, aquells que encara hi tenien familiars enterrats. "No es pensaven que això podria passar", segons l’alcalde.

No fa molts mesos, els Mossos d’Esquadra van detenir un home que havia profanat algunes tombes del cementiri de Montjuïc de Barcelona. L’home va ser enxampat trencant els vidres de les tombes per emportar-se estàtues, que després volia vendre al mercat negre. Va poder ser arrestat.